10 novih vrsta zavisnosti

Da li ste zavisnik, a da to i ne znate?

Kada neko spomene zavisnost i zavisnike, verovatno prvo pomislite na osobe koje su alkoholičari ili imaju problem sa narkomanijom. Mali broj njih zna da je jedna od najstarijih zavisnosti pored alkohola i zavisnost od kocke. A savremeno doba donelo je još neke zavisnosti kojih ni zavisnici, a nekada ni njihovo okruženje nažalost nisu svesni.

Šta je zavisnost?

Sve što menja vaše raspoloženje da se osećate bolje, može prerasti u vašu zavisnost i potencijalno je zarazno. Kao lek koji pijete da vam pomogne, a vremenom možda nećete znati da živite bez njega. Ako primetite da bez nečega više ne možete da zamislite život i da ga se teško samovoljno odričete je vaša zavisnost.

Postoje različite vrste zavisnosti i često zavisne osobe menjaju jednu zavisnost za drugu. Kao kada ljudi ostave cigarete, ali nekontrolisano počnu da jedu. Oni su rešili jedan svoj problem, ali uzrok problema – ZAVISNOST, nisu rešili.

Ukoliko imate neki problem za koji osećate da je van kontrole i da mu se iznova vraćate, najbolje je da porazgovarate sa svojim lekarom ili psihoterapeutom.

10 novih vrsta zavisnosti ⇒