stitna zlezda i menopauza
Menopauza ili problem sa štitnom žlezdom

Štitna žlezda i menopauza

Podaci pokazuju da milioni žena u svetu imaju simptome slične menopauzi, a zapravo pate od bolesti štitne žlezde za koju im nije postavljena dijagnoza. Može se dogoditi da žena čak ima i estrogensku terapiju, a da ima problem sa štitnom žlezdom.

Simptomi kao što su: česte promene raspoloženja, depresija, umor i poremećaj sna mogu biti znak menopauze, ali takođe i hipotireoze.

Statistički gledano, samo 25% žena uradi analize hormona i ultrazvučni pregled štitne žlezde kada dođe na pregled zbog simptoma menopauze.

Uloga štitne žlezde je da reguliše ukupan metabolizam, ona utiče na mozak, srce, bubrege, reproduktivni sistem, apetit i mišićnu snagu. Važno je da uradite sistematski pregled na kom ćete ispitati da li je sve u redu sa vašom štitnom žlezdom.

Učestalost hipotireoze raste sa godinama. Ako vam se čini da su simptomi menopauze uporni i ne prolaze ne bi bilo loše da uradite analizu hormona TSH i proverite nivo hormona za stimulaciju štitne žlezde. Terapija koja se dobija kod problema sa štitnom žlezdom je trajna, ali vrlo efikasna.

Pročitajte još: