izostanak erekcije i holesterol
Izostanak erekcije zbog visokog holesterola?

Veza između erektilne disfunkcije i visokog holesterola

Visok holesterol, osim za mnoge druge hronične ili aktutne tegobe, može biti i uzročnik za pojavu erektilne disfunkcije.

Erektilna disfunkcija je pojava pri kojoj osoba nije u stanju da dobije ili održi erekciju dovoljno za seksualni odnos. Ovo je normalno da se dešava povremeno, ali ne da postoji kao redovna pojava.

Uticaj povišenog holesterola na erekciju

Erektilna disfunkcija je obično simptom nekog drugog zdravstvenog stanja. Nju mogu izazvati: dijabetes, srčane bolesti, bolesti krvnih sudova, visok krvni pritisak, ateroskleroza i druge. Visok holesterol je poznat kao jedan od faktora rizika za mnoga od ovih stanja, pa samim tim može povećati šanse da dođe do problema sa erekcijom.

Holesterol je neophodan za stvaranje novih tkiva kao i žučnih i polnih hormona. Međutim, nije dobro ni kada ga ima previše, jer onda može dovesti do zdravstvenih problema. Postoje dve vrste holesterola – HDL i LDL, a LDL je taj koji pravi probleme. Akumulacija LDL holesterola može izazvati pojavu erektilne disfunkcije.

Lečenje visokog holesterola

Za snižavanje holesterola se prepisuju lekovi, ali je neophodna promena stila života, a pre svega ishrane. Najbolje bi bilo da se posavetujete sa nutricionistom oko jasnog plana ishrane. Uz to, bilo bi dobro da počnete redovno da vežbate. Osim što će doći do regulacije erekcije (ako je njen izostanak bio posledica visokog holesterola), osiguraćete sebi duži i zdraviji život.

Kod nekih ljudi može doći do neželjenih reakciju na terapiju lekovima za holesterol. Ove reakcije mogu uključivati: glavobolju, nadimanje, mučninu, bolove u stomaku, dijareju, pojavu osipa i utrnulost. Međutim, poslednja istraživanja pokazuju da su lekovi protiv holesterola veoma efikasni u lečenju erektilne disfunkcije. (Izvor: Online library) Ipak, ovi lekovi rešavaju problem kod samo 30-50% pacijenata pa se lekari češće opredeljuju za terapiju lekovima poput Viagre.

Postoje i prirodni tretmani u lečenju erektilne disfunkcije.

Drugi razlozi pojave izostanka erekcije

Izostanak erekcije je uglavnom posledica problema sa protokom krvi, nivoom hormona i nervnim sistemom. Erektilna disfunkcija se može javiti i kao posledica gojaznost, povreda penisa, pušenja, prekomerne upotrebe alkohola, konzumiranja droge, kao posledica hiruškog zahvata, zbog hronične bolesti bubrega, multiple skleroze,  tokom terapije lečenja raka.

Psihološki problemi, anksioznost i nisko samopoštovanje mogu izazvati erektilnu disfunkciju.

Zbog konzumiranja nekih lekova može doći do erektilne disfunkcije:

  • sedativi;
  • lekovi za krvni pritisak;
  • lekovi za lečenje čira i suzbijanje apetita;
  • pojedini lekovi za regulisanje hormona;
  • antidepresivi.

Pročitajte više: