fbpx
Pubertet

Prva menstruacija kod devojčica – pripremite dete na vreme

Obično prvih godina, roditelji i ne razmišljaju o tome da će doći vreme kada će morati da se suoče i sa odrastanjem deteta i svega onog što ga čeka u odraslom dobu, a tu spada i prva menstruacija kod devojčica. Za razliku od trudnoće i prvih meseci, kada se trudite da se unapred edukujete, što su deca starija to ima manje vremena. Sve manje roditelji imaju strpljenja, a ni ne razmišljaju nekada o tome koliko su deca osetljiva i da im se stvari trebaju predočiti nežno i pažljivo.

Kako da detetu objasnite šta je menstruacija?

Prva menstruacija se najčešće javlja kod deteta oko 12 godina, a moguće je da se već sa 8 godina javi prva menstruacija. Roditelji često ne znaju kako da je objasne detetu i da li unapred da ga pripreme ili treba da čekaju da se ona dogodi. Često se ne snalaze najbolje i budu i sami preplašeni.

Kako da objasnite detetu šta je menstrualni ciklus?

Što ranije počnete da pričate sa detetom o promenama koje ga očekuju tokom puberteta, to bolje. Nemojte računati da ćete jednom sesti i pričati sve o tome. Planirajte da to bude niz razgovora i budite spremni da odgovarate na pitanja. Veoma je važno da opustite dete, da mu stavite do znanja da je to sasvim normalno i da ništa nije sramota.

Počnite sa pričom o pubertetu, otklonite dezinformacije koje dete ima i ispričajte par anegdota iz svog iskustva.

Zapamtite da vaše dete vas ne zna iz perioda kada ste bili u pubertetu. Vi ste za njega oduvek odrasli. Ispričajte mu neku angdotu i svoje nedoumice kojih se sećate iz njegovog uzrasta. Tako će se dete osetiti slobodnije da vam se poveri i shvati da ste prolazili kroz isto nekada.

Raspitajte se u školi ili iz detetovih knjiga koliko je učilo o anatomiji čoveka i seksualnom vaspitanju. Bilo bi dobro da se držite nekih osnovnih lekcija takvih kakve jesu. Vreme je da zaboravite i na pčelice i druge metafore. Ako vaše dete ima otpor da razgovara o menstruaciji, ne odustajte. Vaše dete MORA da zna TAČNE činjenice o menstrualnom ciklusu i promenama koje donosi pubertet. Nemojte dozvoliti da neke poluinformacije i neistine skuplja usput i sluša od prijatelja. Obaveza roditelja je da bude uz dete u tim trenucima i da ga pripremi za sve što predstoji.

Nemojte se hvatati priče „u moje vreme nije bilo“ i tome slično. O da, bilo je. Baš kao što je i danas, tako je bilo i nekada kada je fiziologija žene u pitanju. Istina je da sada ima više slučajeva kada su devojčice krupnije i ranije dobijaju menstruaciju usled loše ishrane, ali to su ipak sporadični slučajevi i statistički gledano stvari se nisu mnogo menjale. Budite iskreni i pričajte sa detetom realno o periodu puberteta.

prva menstruacija kod devojčica
Prva menstruacija kod devojčica

 Šta ako dete postavi pitanje o menstruaciji?

Ako vas dete bude pitalo nešto o menstruaciji, odgovorite iskreno. Nemojte se bespotrebno upetljavati u laži koje ćete kasnije trebati da ispravljate. Procenite u zavisnosti od uzrasta da li ćete i koliko detaljno pričati o tome.

Otvoren razgovor će pomoći da eliminišete strah koji dete možda ima i otkloni prve znake anksioznosti sa kojima se vaše dete možda već susreće. Razgovori o menstruaciji su odličan temelj za priče o seksualnim odnosima i reproduktivnom zdravlju koje vam predstoje u godinama koje dolaze.

Šta je važno da dete zna o menstruaciji?

Treba da objasnite detetu šta je zapravo menstruacija i zašto se događa. Međutim, ono što će dete zapravo pre svega zanimati su uglavnom odgovori na sledeća pitanja:

  • Šta je menstruacija?
  • Kada će dobiti menstruaciju?
  • Kako izgleda prva menstruacija?
  • Šta ako se to dogodi dok je u školi, kod prijatelja?
  • Da li će je nešto boleti?
  • Da li je u redu da nekome kaže ili bi trebalo da to krije?
  • Kako će se osećati?
  • Šta treba da uradi kada se to dogodi?

Prva menstruacija kod devojčica- odgovori na pitanja o menstruaciji:

Šta je menstruacija?

Menstruacija znači da je telo fizički sposobno da zatrudni. U prvoj polovini menstrualnog ciklusa, nivo hormona koji se zove estrogen raste i čini da se slozokoža materice zadeblja kako bi bila spremna da se u nju usadi oplođena jajna ćelija.

Oko 14. dana ciklusa (ako on traje 28 dana), odnosno najčešće 2 nedelje pred narednu menstruaciju, jajna ćelija napušta jajnik. To je ovulacija. Jajna ćelija putuje kroz jajovod do materice. Ako se ona sretne sa spermatozoidom i usadi u zid materice, to je trudnoća. Ako jajna ćelija ne bude oplođena, raspada se, nivo hormona opada i zadebljanje sa zidova materice se ljušti i izlazi kroz vaginu. To je menstruacija. Više: Pojam menstruacije

Kada se dešava prva menstruacija kod devojčica?

Niko ne može tačno pretpostaviti kada će se dogoditi prva menstruacija kod devojčica. Uglavnom se događa oko dve godine nakon što dojke počnu da se razvijaju. Prva menstruacija je kod nekih devojčica praćena sa samo par kapi krvi, dok druge imaju obilne menstruacije. I jedno i drugo je normalna pojava. Uglavnom menstruacija traje tri do pet dana, ali je normalno i koji dan duže ili kraće. Može proći i 6 godina od kada se desi prva menstruacija kod devojčica da ciklusi postanu redovni.

Važno je da dete prati kada dobija menstruaciju. Naučite ga da vodi evidenciju na kalendaru ili aplikaciji na mobilnom telefonu. Moguće da će joj u današnje vreme biti zgodnija aplikacija za mobilni telefon. Možda bi bilo zgodno da nakon što se dogodi prva menstruacija, zajedno skinete aplikaciju i pomognete ćerki u beleženju podataka. Vremenom će samo znati da pretpostavi i prepozna simptome menstruacije.

Da li će me nešto boleti?

Moguće je da se pred prvu menstruaciju neće javiti nikakvi simptomi. Uobičajeni simptomi su i bolovi u donjem delu stomaka, zatim bolovi u donjem delu leđa, probadanja dojki i napetost neposredno pred menstruaciju. Ali prva menstruacija kod devojčica obično nije praćena nikakvim simptomima ili one ne znaju da ih prepoznaju. Prateći simptomi menstruacije su i: dijareja, mučnina, glavobolja i vrtoglavica.

pravite ovsenu kasu

Čime mogu da ublažim bolove i tegobe usled menstrualnog krvarenja?

Pogrešno je uverenje da treba mirovati kada je vreme za ciklus. Naravno da kod jakih bolova žena ne može da se bavi sportom. Međutim, lagane vežbe pre, tokom menstruacije i celog meseca smanjuju bolove. Takođe topla kupka (nemojte preterivati kod obilnih menstruacija) i grejanje stomaka mogu da pomognu. Posebno se savetuje grejanje kod devojčica koje imaju oskudno krvarenje na početku. Bolovi su, kod njih, posledica kontrakcija dok ne počne samo menstrualno krvarenje. Lekovi za ublažavanje bolova su dobrodošli, ali treba piti one koji su namenski za bolove, ali ne sadrže acetisalnu kiselinu (Aspirin, Andol) jer ona pojačava krvarenje.

Kako će se osećati zbog prve menstruacije?

Koliko god bile pripremljene, devojčice često dožive šok i budu preplavljene emocijama. Nekada i roditelj ili onaj ko se nađe uz devojčicu ne zna kako da reaguje. Ove situacije su uglavnom čudne uz gomilu nespretno izgovorenih rečenica sa obe strane. Iako su devojčice svesne da je sve to normalno, često i prilično zrele, nekada nemaju ni bolove ili bilo koji simptom, ali ipak su uplašene kada se dogodi prvo menstrualno krvarenje. Budite tu uz njih da im pružite sigurnost i zagrljaj. Nekada je i to dovoljno.

Šta treba da uradi kada se to dogodi?

Naučite dete kako se koriste higijenski ulošci i tamponi. Najbolje je da za prvi ciklus ne komplikujete stvar sa tamponima, već da jednostavno postave uložak. Ipak, odluka je na vama i detetu. Uvek imajte u kupatilu rezervne uloške i tampone. Važno je da dete uputite u načine korišćenja i da je sasvim normalno da u džepiću ranca nosi rezervni uložak sa sobom. Pre nego što se dogodi prva menstruacija kod devojčica, trebalo bi da one znaju kako se i zašto ulošci koriste. 

Vrlo je važno da ohrabrite dete da se ne stidi svog tela i njegovog sazrevanja. Deca u pubertetu znaju da budu vrlo surova prema drugoj deci, a sa druge strane, veoma su osetljiva i sklona anksioznosti. Naravno da treba da zna granicu pristojnog i lepog ponašanja, ali ne i da se oseća loše zbog svog tela i promena koje se na njemu dešavaju.                     

Šta ako se to dogodi dok je u školi, kod prijatelja?

Već ste objasnili detetu da je menstruacija normalno i prirodno stanje. Ipak, dajte mu slobodu da, kao i uvek, pokaže svoja osećanja. Uputite ga unapred da, ako se prva menstruacija dogodi negde gde mu nije prijatno dođe kući ili vas odmah pozove. Uputite ga da se slobodno obrati nekome u koga u tom trenutku bude imalo poverenja – najbolju drugaricu, nastavnicu, majku svoje drugarice, tetku ili nekog trećeg. Ako želi da sačuva to za sebe i nastavi da se ponaša kao da se ništa nije dogodilo, i to je sasvim u redu. Ono što je najvažnije je da dete bude emotivno stabilno i da zna da ima ljubav i podršku uvek.

Da li je u redu da nekome kaže ili bi trebalo da to krije?

Objasnite devojčici da se ni ulošci, kao ni tamponi ne vide kroz odeću. Niko ne mora znati da je dobila menstruaciju ako ona to ne želi. Takođe joj objasnite da ne treba da brine oko toga što neke devojčice možda već imaju menstruaciju ili je pak nijedna drugarica osim nje još uvek nema. Svako telo je različito i funkcioniše na različit način.

Kada treba zakazati pregled za dete?
  • Prva menstruacija kod devojčica se nije javila, a ona je napunila 15 godina.
  • Prva menstruacija kod devojčica se nije javila, a prošlo je više od 3 godine od početka rasta dojki.
  • Ako krvarenje traje duže od 7 dana.
  • Ako su bolovi tokom menstrualnog ciklusa izuzetno jaki.
  • Ako se javi krvarenje između menstrualnog ciklusa.
  • Ako se javi obilno krvarenje – više od jednog uloška na svakih sat do dva.
  • Ako je prošlo više od 3 meseca od poslednje menstruacije ili sumnja na trudnoću.
  • Ako ima mesečne cikluse koji se javljaju češće od 21 dana ili ređe od 45 dana.
  • Ako ima mesečne cikluse koji su postali neredovni, nakon što su se ustalili da budu redovni.

Budite pozitivni kada je prva menstruacija i sazrevanje devojčice u pitanju

Najvažnije je da vi kao zaštitnička figura svog deteta u prethodnim godinama imate pozitivan stav o njegovom sazrevanju. Nemojte praviti dramu, ali ni marginalizovati promene kroz koje vaše dete prolazi. Promene u pubertetu su i za roditelja i dete nekada pomalo zastrašujuće. Uverite dete da je normalno što oseća zabrinutost u vezi sa menstruacijom, ali ga isto tako uverite i da je to potpuno normalna promena.

prva menstruacija kod devojčica

Pročitajte još: Početak rasta grudi kod devojčica 

Literatura: 

  1. MNT: First period – https://www.medicalnewstoday.com/articles/first-period
  2. Kids Health: When Will I Get My Period – https://kidshealth.org/en/kids/when-period.html

Objavljen: 17. maj 2019. godine, ažuriran: 27. decembar 2023. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button