fbpx
DijabetesZdravlje

Preskakanje doručka je loša ideja kod dijabetesa tip 2

Doručak je najvažniji obrok tokom dana za sve ljude. Njega nikako ne treba preskakati jer se i kod zdravih osoba vremenom mogu javiti različiti metabolički i zdravstveni problemi. Preskakanje doručka može biti veliki problem za osobe koje imaju dijabetes tip 2.

Zašto ne treba da preskačete doručak posebno ako imate dijabetes tip 2?

Kako se navodi u istraživanjima Univerziteta u Tel Avivu, osobe obolele od dijabetesa tip 2 koje preskoče doručak tokom celog dana imaju skokove glukoze u krvi. Preskakanje doručka povećava nivo šećera u krvi nakon ručka, ali i posle večere.

Istraživanje vezano za preskakanje doručka

Rađena je studija u kojoj su učestvovala 22 pacijenta koja su imala dijagnozu dijabetes tip 2. Njihova prosečna starost je bila 57 godina. Od ukupnog broja učesnika, njih 12 je šećer držalo pod kontrolom ishranom i metforminom, a 10 učesnika je samo držalo dijetu. Prosečan indeks telesne mase učesnika je bio 28. To znači da su oni imali povišen indeks, ali nisu bili gojazni.

Veganska ishrana dece

Istraživači su izmerili nivo šećera u krvi nakon obroka. Procena njihovog stanja je bila zapanjujuća. Njihov šećer je rastao više za 37% nakon ručka, i 27% više posle večere, ako su tog dana preskočili doručak.

Ovo istraživanje je pokazalo da smanjena količina skroba i šećera tokom ručka i večere neće ni izbliza pomoći osobi sa dijabetesom tip 2, ako je preskočila doručak.

Osobe sa dijabetesom tip 2 bi morale da doručkuju i to kvalitetan i dobro balansiran obrok koji se sastoji od određene količine proteina, ugljenih hidrata i masti. Idealan doručak sa osobu sa dijabetesom je kajgana na maslinom ulju, povrće i kriška hleba od celog zrna žitarica.

recepti za bebe od 4 do 6 meseci

Ova istraživanja pokazuju da je preskakanje doručka rizično za sve ljude. Kvalitetan i redovan doručak usporava starenje i smanjuje rizik od hroničnih bolesti, uključujući i dijabetes.

preskakanje doručka

Specifične vrste ishrane kao što su postovi, posebno na vodi nisu preporučljivi osoba koje imaju dijabetes i insulinsku rezistenciju. Ukoliko bi poveli računa o ishrani, većina osoba sa dijabetesom tip 2 bi mogla da redukuje količinu lekova koju sada uzima.

Svima koji imaju dijabetes tip 2 se savetuje da nikada ne preskaču obroke, a posebno ne doručak jer će on dovesti do velike štete beta ćelija i visokog šećera u krvi. Uzdržavanje od većih količina hrane za ručak i večeru ne može da nadoknadi štetu koja je naneta zbog preskakanja prvog jutarnjeg obroka.

Više o dijabetesu možete pročitati OVDE

Objavljen: 14. april 2019. godine, ažuriran: 28. mart 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button