pracenje cervikalne sluzi
Praćenje cervikalne sluzi – kako prepoznati ovulaciju

Cervikalnu sluz izlučuju žlezde koje se nalaze oko i u grliću materice. Hormonske promene koje se dešavaju tokom reproduktivnog perioda kod žene menjaju ovu sluz. Menjaju se i konzistencija i količina. Plodna cervikalna sluz je znak ovulacije i tada je najbolje vreme za seksualni odnos ukoliko želite da zatrudnite.

Kako proveriti cervikalnu sluz?

Za razliku od bazalne temperature gde ćete pratiti i shvatiti momenat kada se dogodila ovulacija, cerviklna sluz vam može unapred “reći” kada će se ovulacija dogoditi.

Neposredno pred ovulaciju, delovanjem estrogena dolazi do povećanja cervikalne sluzi koja se pretvara u rastegljivu, providnu supstancu, nalik na belance i ona pomaže spermi da preživi i kroz grlić materice stigne do jajne ćelije.

Nakon ovulacije, delovanjem progesterona, cervikalna sluz postaje gusta i lepljiva sprečavajući spermu ili bilo koju supstancu da dospe u matericu.

Postupak proveravanja cervikalne sluzi

  • Prvo operite i osušite ruke.
  • Zatim pronađite udoban položaj – sedeći u toaletu, ležeći, sa podignutom jednom nogom na ivicu kade… 
  • Stavite jedan prst u vaginu, ali pazite da se ne ogrebete ili povredite noktom i dohvatite deo cervikalne sluzi. Bilo bi najbolje da uzorak uzmete što bliže grliću materice (dublje u vagini). 
  • Izvadite prst iz vagine i posmatrajte konzistenciju sluzi između dva prsta (palca i kažiprsta). Pokušajte da je razvučete između dva prsta.

Šta vam govori cervikalna sluz?

  • lepljiva i oskudna sluz – nema ovulacije
  • kremasta sluz – možda se približava ovulacija, ali je nema još
  • vodena sluz, blago rastegljiva – ovulacija se približava, vreme je za odnos
  • vodena sluz koja podseća na sirovo belance, rasteže se među prstima centimetar i više – ovulacija samo što nije, idealno vreme za seksualne odnose

Cervical mucus1

Kada nije vreme da proveravate cervikalnu sluz?

Odmah nakon seksualnog odnosa

Nemojte proveravati plodnu sluz u toku ili nakon seksa. Verovatno je da ćete imati sluz od uzbuđenja, ali ona nije isto što i cervikalna sluz. Tada nećete moći da napravite razliku i možete pogrešiti, a možete je i pomešati sa spermom.

Odbaćajte pažnju svakodnevno

Ako vam nije prijatno da stavljate prst u vaginu, možete svakodnevno pratiti svoj donji veš i sluz koja ostaje na toalet papiru. Možda nećete prvih dana uočiti razliku, ali vremenom će vam postati jasno o čemu se radi.

Žene sa sindromom policističnih jajnika nekada imaju plodnu sluz više puta tokom meseca, pa praćenje ovulacije na ovaj način nekada nije moguće.

Ukoliko uvidite da plodne sluzi verovatno nema duže vreme, posavetujte se sa lekarom. Možda je samo ne primećujete, ali možda je u pitanju i hormonski disbalans.

Uticaj lekova na cervikalnu sluz

Lekovi itekako mogu uticati na vašu plodnu sluz. Na primer, klomifen može sprečiti kvalitetnu plodnu sluz, što je potpuna ironija celog slučaja.

Antihistaminici takođe mogu smanjiti količinu cervikalne sluzi, kao što isušuju svu sluzokožu.

Važno!

Nemojte pokušavati da isperete plodnu sluz iz svoje vagine! Posebno ako ste na tu ideju došli upravo iz razloga da sprečite plodnost. Na ovaj način, baš nikako nećete uspeti da smanjite svoju plodnost, a možete ozbiljno narušiti prirodnu ravnotežu vaginalne flore.

Cervikalna sluz i hidratacija

Verovatno vam je već dosta da čitate o tome koliko je važno da unosite dovoljno tečnosti, ali, verovali ili ne, čak i za pojavu plodne sluzi je važno je da organizam dovoljno hidriran. Neće vam dehidratacija izazvati neplodnost, sama po sebi. Međutim, kada ne pijete dovoljno tečnosti, organizam vodu skladišti tamo gde mu je najpotrebnija, za osnovne telesne funkcije. 

Pročitajte još:

Literatura:

·         Healthline: Clear, Stretchy Discharge: What Does It Mean? - https://www.healthline.com/health/clear-stretchy-discharge

·         Play Safe: Vaginal Discarge - https://playsafe.health.nsw.gov.au/2015/01/15/vaginal-discharge/

·         OPA: Reproductive health - https://opa.hhs.gov/reproductive-health?reproductive-health/fact-sheets/vaginal-discharge/index.html

·         Planned Parenthood: What's the cervical mucus method of FAMs? - https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/fertility-awareness/whats-cervical-mucus-method-fams

·         VeryWellFamily: How to check your cervical mucus? - https://www.verywellfamily.com/checking-cervical-mucus-to-get-pregnant-faster-1960279, maj 2020. godine