razvojna disfazija
Dijagnoza razvojna disfazija

Poštovani,
Imam dečaka od 2 godine i osam meseci koji još uvek ne govori.Tj on priča ali na nekom svom jeziku. Imam utisak da razume samo ono što njemu odgovara. Neće da posluša kada mu se kaže da donese ili uradi nesto, ali kada npr kažem ko je ovo odmah se okreće i gleda. Kada je gladan dovede nas do frižidera ili kada mu kažem idemo da spavamo, pruži ruku i krene. Ide u vrtić i fino je se uklopio, voli da ide u igraonicu i tamo ostane bez problema.
Obraduje se igračkama, voli da se igra i da bude sa drugom decom. Bili smo pre neki dan kod logopeda i dali su nam uput u institut u Kralja Milutina u Beogradu. Šalju nas sa dijagnozom razvojna disfazija. Imamo li razloga za brigu i na koji način mi možemo raditi sa detetom? Kako mu pomoći?
Unapred hvala,
Sead

Odgovor logopeda: Dete sa dijagnozom razvojna disfazija

Poštovani,
Dobro je da Vaš malac ima razumevanje govora očuvano i što imate dobru neverbalnu komunikaciju. Volja da komunicira sa vama gestom, osmehom ili bilo kojim drugim putem je odličan pokazatelj da postoje kapaciteti za dalji razvoj i napredovanje govorno-jezičkog razvoja. Obzirom da već ima oko 3 godine preporučila bih vam logopedski tretman.
U kućnim uslovima možete stimulisati Vaše dete tako što ćete imenovati sve što radite, nešto zapitkujte i opisujte to što radite. Ako dete gleda crtani Vi ćete mu postavljati pitanja u vezi junaka, radnje crtaća... Imitirajte sve zvukove koje čujete oko sebe, koristite onomatopeju, karikirajte i naglašavajte dok čitate knjige (slikovnice) i igrajte se sa visinom i jačinom glasa kako biste privukli što više detetove pažnje. Imajte strpljenja, govor se usvaja i izgrađuje postepeno, a kao i sve drugo u ranom periodu dete usvaja kroz igru i kroz pokret. Napredak može ići nekada brže nekad sporije, ponekad će Vam se činiti da ste u periodu kada se ništa ne dešava i da nema napretka. Ali to su sve normalne faze razvoja, koje ćete kao roditelj podržati i na kraju biti nagrađeni uspehom.

S poštovanjem,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar "Prve reči"

Sva pitanja Mariji možete postaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Pitajte stručnjaka

More Articles