fbpx
Logoped

Četvorogodišnjak ima usporen razvoj govora

Majka nam se obratila zato što njeno dete ima usporen razvoj govora i pitala da li je potrebna pomoć

logopeda.

Pitanje:

Poštovana Marija,
Moj sin za 2 i po meseca puni četiri godine, a još uvek ne priča kako bi trebalo. Sastavlja rečenice od 6-7 reči, postavlja pitanja, razume bukvalno sve, broji do pet na engleskom, zna sve boje na engleskom. Kada mu kažem: “Reci žuta!”, on kaže: “Jelov” itd. Ima dosta reči, ali većinu izgovara nepravilno, zna da oponaša sve životinje, voli da se igra sa drugom decom.

U suštini, sa moje tačke gledišta, deluje mi da je sa njim sve u redu, sem razvoja govora. Smatram da je razmažen i ljubomoran na mlađeg brata, deluje mi da mu to otežava posao, možda grešim. Pedijatar nam je dao rok do četvrte godine da skroz propriča, zanima me Vaše mišljenje, da li da ga vodim kod logopeda ili da sačekam još malo? Od maja će krenuti u vrtić, pa se nadam da će i propričati uz pomoć drugara.

pitajte logopeda

Dete ima usporen razvoj govora – odgovor logopeda

Poštovana Marina,

Dete uzrasta od 4 godine bi trebalo da ima govor razumljiv za okolinu, da rečenice budu gramatički ispravne, uz naravno poneka odstupanja, koja se tokom kraćeg perioda koriguju kada mu se ukažu na ista.

Dozvoljena su izvrtanja i zamena glasova u rečima npr. TRATKOR, SVEKLO, JORGUT…Trebao bi da razume kratke priče i da zna da ih prepriča u par rečenica i da odgovori na pitanja vezano za njih. Kratke pesmice i recitacije od nekoliko stihova takođe. U ovom periodu se očekuje pojava pravilnog izgovora glasova S,Z,C a potom i Č,DŽ,Š i Ž.

Ako primećujete da Vaše dete kasni u odnosu na gorenavedeno, savetovala bih Vas da posetite logopeda kako bi dijagnostikovao dete i dao smernice šta i na koji način da radite kako bi stimulisali govorno-jezički razvoj Vašeg sina.
Dešava se da deca dožive regresiju kada se pojavi novi član u porodici, da naglo krenu da tepaju, pričaju bebeći kako bi skrenuli pažnju na sebe i svoje emocije. To je faza koja bi trebalo da prođe kada dete shvati da i dalje ima svoje mesto u porodici i da ga beba ne ugrožava.

I još jedan savet vezano za engleski jezik – ako primetite da dete više koristi neke izraze na engleskom jeziku nego na maternjem, trebalo bi da isključite sve podsticaje na stranom jeziku neko vreme (televizor tj. crtaće sa drugog govornog područja, pesme ili komunikaciju na tom jeziku). Detetu koje nije usvojilo gramatička pravila maternjeg jezika, ili ima usporeniji razvoj jezika, strani jezik sa svojim rečima i pravilima može još više zbuniti. On će usporiti dete u usvajanju i razvoju primarnog jezika.  Četvorogodišnjak ima usporen razvoj govora

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Prve reci logoped s

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button