fbpx
Logoped

Dete ne izgovara glas K i L

Dvogodišnje dete ne izgovara glasove K i L i povremeno zamuckuje

Poštovani,

Devojčica ima dve godine i ne zna da kaže slova K i L. Jednostavno slovo K skroz izostavi iz reči, a slovo L preraste u V, priča sve, sklapa rečenice, ali kad hoće nešto da kaže na brzinu malo zamuca, da li treba da potražimo stručnu pomoć. Hvala unapred

Jovana

ODGOVOR:

Poštovana Jovana,

Dete sa 2 godine bi trebalo da izgovara glas K, u svim pozicijama u reči. Tako da bih Vas savetovala da joj skrenete pažnju na taj glas vežbajući izgovor reči koje prvo počinju tim glasom a potom i reči koje sadrže glas K u sredini ili kraju. Naglašavajte ga dok izgovarate i neka Vas dete gleda da bi imalo potvrdu vizuelnim putem. Ako ne uspete za par nedelja da vidite pomak u detetovom izgovoru obratite se logopedu koji će Vam svakako dati vežbice za dati glas i pomoći da prevaziđete ovaj problem.
Što se tice glasa L, ne opterećujte se. U razvoju se L očekuje kasnije tako da je sasvim logično da ga menja glasom V. Hoću reći očekivano je i normalno.
A pošto je već na nivou rečenice govorno-jezički razvoj Vašeg deteta je uredan i vrlo je moguće da se trenutno nalazi u fazi intenzivnog razvoja rečnika. I pored svoje volje da vam toliko toga kaže u jednom momentu,  govorni aparat ne može da isprati misaoni tok, stoga dolazi do kratkog zamuckivanja i zastajanja dok se dete ne prilagodi i ne smisli šta i kako reći.
Ako ne preraste u grčenje mišića lica, vrata i gubljenja vazduha, ne vodi se kao mucanje. Tako da samo pratite razvoj Vaše devojčice i ako bude još nekih pitanja slobodno pozovite ili pišite.
Pozdrav, 

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

{loadmodule mod_custom,Logoped modul}

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button