premestanje deteta u svoj krevet
Prebacivanje deteta u odvojeni krevet

Premeštanje deteta u svoju sobu, ili čak samo u odvojeni krevet, nekada može biti pravi izazov za roditelja. O prednostima i manama zajedničkog spavanja sa bebom možete čitati OVDE, a svakako se savetuje da beba bude u vašoj sobi, najbolje u krevetiću pored vašeg barem prvih šest meseci.

Kako prebaciti dete da spava u odvojenoj sobi?

Od uzrasta deteta će dosta zavisiti kako će se navići da spava samo. Mada zavisi i od samog deteta. Što je beba manja, to je proces lakši.

Proces prelaska iz vašeg kreveta u krevet deteta može potrajati od nekoliko dana do nekoliko meseci u zavisnosti i od toga koliko je dete dugo spavalo sa vama u krevetu.

Beba ne spava noću

Bebina rutina pred spavanje

Možete prvo postaviti krevetac ili krevet (zavisno od uzrasta deteta) negde blizu uz svoj krevet, pa tako postepeno početi sa uspavljivanjem deteta u njegovom krevetu, ali tako da može da vas vidi u svakom trenutku kada se probudi.

Deca često noći imaju iracionalne strahove i treba im dati vremena da se izbore sa njima. 

Objasnite detetu da ste tu, da u svakom trenutku može da vas pozove ili pređe kod vas u krevet. Nemojte nikada očekivati da se dete samo bori sa svojim strahom. 

Kod dece koja su dosta starija, nekada je baš razlog za dobijanje svog kreveta i/ili sobe razlog da se osećaju starije i rado to prihvataju.

Osećam se napušteno i ljubomorna sam na bebu

20 stvari koje se menjaju kada imate bebu

Važno je, kada dete jednom počne da spava u svom krevetu, da ga ne vraćate kod vas. Ovo bi moglo da ga zbuni i da sledeći put još teže uspete da ga prebacite u njegovu sobu. 

Dete u roditeljskom krevetu i partnerski odnosi 

Na vama i vašem partneru je da odlučite kada je vreme da dete dobije svoj krevetić ili svoju sobu. Ako vašoj porodici prija da spavate svi zajedno, onda tako i nastavite, ali važno je da se svi slažete sa tim. 

Sreća je biti nekome tata

Brinem da li me beba voli