fbpx
Novorođenče

Spavanje novorođenčeta

Kada dovedete novorođenče iz porodilišta, verovatno ćete biti oduševljeni svojom bebom i želećete da je gledate čak i dok spava. Pored toga, javiće se i uobičajen strah novopečenih roditelja da li beba diše, a mi ćemo pokušati da vas uputimo u spavanje novorođenčeta.

Kako spava novorođena beba?

Kako da znate da li je beba umorna?

Svako novorođenče umor pokazuje na uobičajen način:

  • Beba zeva i proteže se;
  • Drže se za uvo;
  • Beba se povremeno zagleda u plafon ili nebo;
  • Mirna je nakon hranjenja;
  • Trljaju oči;
  • Pojavljuju se blagi tamni koturovi oko očiju;
  • Okreće lice na suprotnu stranu od aktivnosti i pokreta ljudi i igračaka;
  • Naslanja lice na vaše grudi.

Tokom prvih nedelja, beba će uglavnom najviše dva sata u kontinuitetu moći da izdrži budna. Pokušajte da izbegnete da bude budna toliko, a posebno duže od toga, jer će postati toliko razdražljiva da ćete je teško uspavati. 

Spavanje novorođenčeta: Da li je normalno da beba proizvodi određene zvuke dok spava?

Normalno je da beba proizvodi određene zvuke tokom sna. Spavanje novorođenčeta je uglavnom duboko, nekada ćete se pitati da li diše, nekada imaju brz i dubok dah, povremeno će distati plitko i sporo, a možda će proizvoditi i određen zvuk dok spavaju. Disanje će se normalizovati nakon par meseci. 

Koliko je novorođenčetu potrebno sna?

Novorođenče spava u proseku 16 sati tokom dana. Nekima se čini da je to puno, drugima malo. Zapravo kada izračunate koliko često mala beba sisa, pa kada bi sabrali svo to vreme, jer je tada budna i vreme koje provedete u menjanju pelena, držanju bebe da podrigne, shvatili bi da nekoliko sati tokom dana provedete u ovim aktivnostima. 

Vrlo verovatno beba neće prvih dana umeti da razlikuje dan i noć. Može se dogoditi da duže etape sna ima tokom dana, dok će se noću buditi češće. 

Gde bi beba trebalo da spava?

Beba bi najmanje šest meseci trebala da spava sa roditeljima u sobi. Posebno u početku kada će se dešavati da bljucka u snu, a vi je ne možete čuti ako je daleko. I vama će biti lakše da je beba tu, da ne šetate previše i gubite nepotrebnu energiju, kada ste i bez toga umorni. 

Većina roditelja se odlučuje da bebu stavi u krevetac ili korpu pored svog kreveta što je odlično mesto jer će vam omogućiti da se opustite i bolje spavate, a da se i povežete sa svojom bebom. 

O spavanju u krevetu zajedno sa roditeljima postoje oprečna mišljenja. Dok pojedini stručnjaci savetuju da se beba tako bolje povezuje sa roditeljima, drugi upozoravaju da se tako povećava rizik od gušenja bebe i SIDS. 

Temperatura u sobi i spavanje novorođenčeta

Idealna temperatura u kojoj beba spava bi trebala da bude između 16 i 20 stepeni. Ukoliko je toplije, trebalo bi da svako veče pred spavanje dobro provetrite sobu, a ako je hladnije da bebu dodatno utoplite. Proveravajte da li je bebi hladan ili vruć vrat. Ne obazirite se na to što su bebi hladne šake i stopala, to je normalna pojava kod malih beba. 

Krevetac postavite tako da ne bude direktno na suncu, pored radijatora ili drugog grejnog tela. 

Da li da uvijete bebu? 

U prvim nedeljama života, uvijanje bebe, uključujući i ruke može pomoći da ona bude mirnija. Više o tome možete pročitati ovde – Plakanje i zacenjivanje novorođenčeta. Umotavanje bebe je stara tehnika za smirivanje. Ovako će se beba osećati sigurnije, a može je smiriti i ako je prestimulisana, kao i da se spreči Moroov refleks (trzanje bebe). 

Zanimljivo je da novorođenče polovinu vremena tokom sna sanja što znači da provede sanjajući trećinu dana tokom prvih nedelja života. Može se dogoditi da primetite da je beba potpuno mirna, a samo joj se kapci pomeraju ili se trza iznenada dok nešto sanja. spavanje novorođenčeta

Pročitajte još:

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button