noc i bebina hrana
Uvođenje čvrste hrane i bebino spavanje noću


Da li će uvođenje čvrste hrane pomoći da beba prespava noć?
 

Uvođenjem čvrste hrane beba neće početi da spava celu noć. Njena sposobnost da prespava noć zavisi od njenih navika, a ne od toga šta jede tokom dana. 

Druga je stvar to što bebe majčino mleko najbrže vare, pa češće i sisaju još od rođenja u odnosu na bebe koje piju adaptirano mleko. Retko koja beba sisa na tri sata, većina beba na majčinom mleku sisa na sati i po do dva sata tokom prvih šest meseci. Češće dojenje je i način da se stvari dovoljna količina majčinog mleka. 

Dojenje i davanje mleka na flašicu 

Uvođenje čvrste hrane i bebin san 

Prva hrana koju budete uvodili bebi nije visoko kalorična da bi beba mogla da prespava noć. Računajte i da će proći dosta vremena dok beba počne da jede pun obrok. U početku će to biti jedna do dve supene kašike, nakon čega će uobičajeno piti majčino ili adaptirano mleko. 

Ono što beba pojede tokom dana neće imati uticaj na njen san tokom noći. A dok se dođe do uvođenja drugog obroka – večere, beba bi trebalo da ima dnevni obrok neko vreme. 

Nikada uveče nemojte bebi davati novu namirnicu jer ne možete biti sigurni da li će imati alergijsku reakciju na novu namirnicu. 

Spavanje sa bebom u krevetu

Dojenje noću

Kako da znate da li beba sisa dovoljno? 

 

Način davanja večernjeg obroka 

Kada dođe vreme da uvedete i večeru, najbolje je da se o tome konsultujete sa svojim pedijatrom i nutricionistom. Prva bebina hrana nije obimna, malo je kalorična i neće pomoći bebi da bolje spava čak i ako je dajete neposredno pre spavanja. Jedina promena koju možete da uradite da bi beba duže bila sita je obrok adaptiranog mleka ili obrok napravljen od majčinog ili adaptiranog mleka sa žitaricama. Ipak, imajte na umu da je majčino mleko daleko zdravije od bilo koje druge vrste hrane i da bebe koje piju majčino mleko imaju bolji imunitet. 

NIKADA nemojte bebi dodavati žitarice ili bilo koju drugu hranu u flašicu. Kašaste obroke treba da dajete isključivo na kašičicu.

Brojna istraživanja su pokazala da se bebino spavanje dugoročno neće promeniti u zavisnosti od ishrane, već zavisi isključivo od njenih navika i ritma koji joj nametnete. 

 

Pročitajte još:

7 grešaka kod uspavljivanja bebe

Beba ne spava noću

Spavanje novorođenčeta

Beba je zamenila dan za noć

Prebacivanje deteta u odvojeni krevet

Uvođenje čvrste hrane i bebino spavanje noću

Zašto se beba iznenada budi noću?

 

Bebina rutina

Palac ili cucla – šta je bolje?

Booking.com