fbpx
Ishrana deteta

Ishrana odojčeta i mališana, drugi deo

Prenosimo vam u celosti tekst “Ishrana odojčeta i mališana” naše stručne saradnice Jasmine Mitrić, nutricioniste, objavljen na blogu Tvoj nutricionista:

Prošle nedelje smo pričali o početku uvođenja čvrste hrane i nekim osnovnim pravilima, a danas ćemo malo više o izboru namirnica. Naravno, i u ovom slučaju se od pravila može odstupiti zbog zdravstvenog stanja bebe, ali sam sigurna da se većina može uklopiti u predloženi raspored.

Kao što sam već rekla, prva bebina hrana može biti pirinač, obzirom da je neutralnog ukusa i da su alergije na njega retkost. Pirinač se može pripremiti sa majčinim ili adaptiranim mlekom, i u prvim danima ga treba razrediti tako da podseća na gustu krem čorbu. Na tržištu postoje razne pirinčane kaše sa mlekom ili bez, ali možda najbolje da mame same pripremaju pirinač. Gotove pirinčane kaše mogu biti korisne jer su fotifikovane, obzirom da je ovo period kada beba polako prazni svoje rezerve gvožđa koje je napravila tokom intrauterinog razvoja. Ubrzo nakon uvođenja pirinčane kaše, bebi se može ponuditi i kukuruzna ili kukuruzno pirinčana kaša.

hrana 7

Kada se beba navikne na pirinčanu kašu, možemo početi da uvodimo povrće. Prvo povrće koje beba treba da proba su krompir, šargarepa, tikvica, muskatna tikva, bundeva, batat, karfiol, brokoli i keleraba, ovim redosledom, i to tako što se svaka namirnica daje po 3 dana.

Par nedelja nakon početka uvođenja čvrste hrane, i uporedo sa voćem, u ishranu bebe se mogu uvesti i voćne kaše. Prvo voće sa kojim se beba upoznaje mogu biti jabuka i kruška, i u početku je najbolje bebi ih dati u kombinaciji sa pirinčanom kašom. Izrazito sladak ukus banane koja je često među prvim namirnicama koja se uvodi bebi, treba odložiti za kasnije.

Naravno, sve namirnice koje dajemo bebi moramo dobro tehnički i termički obraditi, pasirati dobro opranim blenderima, i bebi uvek ponuditi sveže pripremljenu kašu. Takođe, par nedelja nakon početka uvođenja čvrste hrane, kašama od povrća se može dodati i maslinovo ulje. Podsetila bih mame i na avokado. Kod nas to nije običaj, ali avokado je u mnogim zemljama među prvim namirnicama koje se nude bebi. Izuzetno je bogat mastima koje su bebi neophodne, i pošto je neutralnog ukusa, odlično se kombinuje i sa slatkim i “slanim” kašama. Avokado nije potrebno termički obrađivati, ali se zato mora dobro oprati i seći neposredno pred pravljenje kaše.

Kada smo bebu već upoznali sa čvrstom hranom, novim ukusima, i napravili neki raspored obroka, vreme je da se u ishranu uvedu i ostale žitarice. Zbog saznanja da se, uvođenjem hrane koja sadrži gluten, pre 4. i posle 7. meseca života, može prouzrokovati sklonost ka celijačnoj bolesti, bebama se nešto ranije nego pre uvodi žitarice koje sadrže gluten, i to ovas, pa zatim i pšenica. Kombinovane kaše od mleka i žita se do navršene prve godine života pripremaju sa majčinim ili adaptiranim mlekom, i uvođenje kravljeg mleka se ne preporučuje pre navršenog devetog meseca.Ukoliko se kravlje mleko koristi u ishrani odojčeta nakon devetog meseca, može se koristiti u malim količinama, i to za pripremu kaša od žita.

Oko 4-5 nedelja od početka uvođenja čvrste hrane, u ishranu odojčeta se uvodi meso. Prvo meso koje se uvodi u bebinu ishranu je belo živinsko i jagnjeće meso, obzirom da se lako vari i da su alergije na ove vrste mesa retke. Meso se uvodi postepeno, prvo se bebi da malo supe od mesa ( vode u kojoj se meso kuvalo) pa se postepeno sve veća količina barenog mesa dodaje kaši od povrća.

hrana 11

Nakon živinskog i jagnjećeg, preporučuje se uvođenje crveno meso, i to ždrebeta i zeca, što je mene malo iznenadilo. Naime, ove vrste mesa se preporučuju jer imaju kratka mišićna vlakna i visok sadržaj gvožđa, ali pošto ih je na tržištu teško naći, mislim da je ipak najbolje bebi ponuditi teleće i pileće tamno meso. U ovom periodu bebi se postepeno može uvesti i žumance, pod uslovom da u porodičnoj anamnezi nema alergije na jaja.

Žumance se uvodi u većim razmacima, tako što se bebi prvo nudi osmina žumanceta, pa se ta količina postepeno povećava. Takođe, prema novim preporukama, nakon navršenih 7 meseci, u bebinu ishranu se uvodi i riba kao veoma značajan izvor visokovrednih proteina i joda. Prednost je daje masnoj morskoj ribi (losos). Naravno, i prilikom uvođenja ribe važno je da u porodičnoj anamnezi nema alergije na ribu.

Kada smo uveli i izvore proteina u ishranu bebe, tokom nedelje obroke možemo isplanirati tako da beba jednom nedeljno jede žumance, jednom ili dva puta ribu, a ostalim danima meso. Količina mesa i ribe u obroku bi trebala da bude 30 do 35g po obroku.

Nakon navršenih 7 meseci, u bebinu ishranu postepeno možemo uvesti i mlečne prerađevine-jogurt, puter, pavlaku, kiselo mleko, kamak i sir. Kada su u pitanju mladi sir i kajmak, ja sam veoma oprezna i ne preporučujem da se bebi daju termički neobrađeni.

U ovom periodu, bebi se u ishranu postepeno mogu uvoditi i mahunarke, i to prvo boranija, pa zatim i ostale, ali tako što će se u početku davati bez ljuske.

Primetili ste verovatno da nisam spominjala spanać i blitvu. Razlog za to je oksalna kiselina. Tačno je da su ove namirnice zdrave, ali sve one koje su bogate oksalnom  kiselinom (spanać, blitva, zelje, šampinjoni, celer, cvekla, …) bi bilo bolje što kasnije uvesti u bebinu ishranu da se bebini bubrezi ne bi oteretili. Ako ove namirnice odlučite ranije da uvedete, potrudite se da ih kratko termički obrađujete i da ih ne podgrevate, jer duže izlaganje visokoj temperaturi povećava koncentraciju oksalne kiseline u obroku. 

Ads
1 2Next page

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button