antitela COVID-19 u majcinom mleku
Antitela virusa korona nađena u majčinom mleku

Vest koja je pre dva dana oduševila stručnjake iz Holandije i napravila veliki iskorak u lečenju virusa korona jeste da su istraživači otkrili antitela COVID-19 kod jedne grupe žena.

Amsterdamski istraživači našli su antitela Covid-19 u mleku majki koje su preležale virus korona

Istraživači dečije bolnice “Ema” u Amsterdamu pronašli su antitela protiv COVID-19 u majčinom mleku kod žena koje su bile zaražene virusom korona.

Antitela su u mleku bila prisutna i nakon njegovog zagrevanja. Ovaj podatak je veoma važan jer se majčino mleko može davati drugima samo nakon pasterizacije, naglasili su istraživači iz Amsterdama, a prenosi NU.nl.

Preostalo je da se urade istraživanja koja će pokazati da li majčino mleko može da se koristi kao preventiva da se zaštite grupe koje su posebno ugrožene zbog COVID-19.

“Za sada mislimo da se nakon ispijanja mleka, antitela pričvršćuju na površini sluzokože i tamo se bore protiv čestica virusa korona, pre nego što on dospe u telo”, izrazio je svoja nadanja dr Hans van Gudoever, šef Dečije bolnice “Ema”.

U ovoj fazi istraživanja, bolnica moli žene da doniraju svoje mleko. Istraživači smatraju da će im trebati oko hiljadu davalaca, uključujući i žene kod kojih nije potvrđeno prisustvo virusa korona. Moguće je da postoje žene koje ne znaju da su bile zaražene jer nisu imale prisutne simptome virusa.

Ova studija je opsežna i mnogi istraživači su uključeni u nju. Stručnjaci iz bolnice “Ema” rade u saradnji sa holandskom bankom majčinog mleka, odeljenem za eksperimentalnu virologiju i razvojem Vageningena, zatim univerzitetom Utrecht, Sakulin i virusolozima.

Svi se nadaju da će uskoro imati jasne studije koje će mnogim ljudima širom Holandije, a zatim i ostatka sveta moći da pomognu.

Image by Larissa Sampaio from Pixabay