Ishrana bebe

Recepti za bebe od 4 do 6 meseci

 

Pire od šargarepe

 

Pogodno za bebu uzrasta 4+ meseci

Pogodno je za zamrzavanje

Vreme potrebno za pripremu: 20-30 minuta

 

Sastojci:

4-6 šargarepa srednje veličine (oko 350 grama)

Ova količina dovoljna je za 8 porcija

 

Priprema:

Šargarepe oljuštite i iseckajte. Kuvajte ih na pari ili u vodi 15 do 20 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Ocedite ih stavite u blender. Dodajte malo vode kako bi se dobila mekana glatka masa poput pirea.

Količina tečnosti koju dodajete zavisi od toga šta vaša beba voli. Ako teško guta pire, moguće je da treba da dodate još vode. Pire poslužite dok je topao.

 

Dobro je znati:

Hranljive materije iz šargarepe bolje se iskoriste ukoliko se kuvaju sa malo masnoće, kao što je trunčica neslanog maslaca, jer se tako mnogo brže absorbuje beta karoten iz šargarepe.

 

 

 

Jabuka i kruška sa cimetom

 

Pogodno za bebu uzrasta 6 meseci

Pogodno je za zamrzavanje

Vreme potrebno za pripremu: 15 minuta

 

Sastojci:

2 jabuke srednje veličine, očišćene, oljuštene i iseckane

2 kruške srednje veličine, očišćene, oljuštene i iseckane

¼ šolje (60 ml) vode ili soka od jabuke

malo cimeta (koliko uhvatite između dva prsta)

Ova količina dovoljna je za 4 porcije

 

Napomena: Birajte slađe sorte jabuka. Neke sorte mogu da budu prekisele i neće se dopasti vašoj bebi.

 

Priprema:

Stavite sve sastojke u šerpu i pokrijte. Kuvajte 6 minuta, ili dok voće ne omekša. Ispasirajte tako da dobijete gladak pire.

 

Dobro je znati:

U pripremi voćnih pirea možete kombinovati razne vrste voća. Možete zamrznuti očišćene komade voća u posebna pakovanja, a onda ih po želji odmrzavati i kombinovati. Takođe se može kombinovati voće sa povrćem, kao na primer šargarepa i jabuka ili sladak krompir i kruška. No, uvek dajte prednost svežem, nezamrzavanom i neprskanom voću.

 

 

Krompir, šargarepa i kukuruz

 

Pogodno za bebu uzrasta 6+ meseci

Vreme potrebno za pripremu: 35 minuta

 

Sastojci:

2 kašike nesoljenog maslaca

½ šoljice seckanog luka

2 šargarepe srednje veličine, oljučtene i iseckane

2 krompira srednje veličine (200-250 grama), oguljena i iseckana

1 šolje (oko 250 ml) bujona od povrća ili vode

1/3 šolje zrna kukuruza (svežeg, iz konzerve ili zamrznutog)

1 do 2 kašike mleka

Ova količina dovoljna je za 3 porcije

 

Priprema:

Istopite maslac u tiganju i na njemu propržite luk jedan minut. Dodajte šargarepu i pržite još pet minuta. Dodajte krompir, uspite bujon ili vodu i kuvajte na srednje jakoj vatri 15 minuta. Zatim dodajte kukuruz i nastavite da kuvate još 5 minuta. Ispasirajte smesu i dodajte mleko tako da nastane gladak pire čija gustina odgovara vašoj bebi.

 

Napomena: Ako vaša beba tek počinje da jede čvrstu hranu, dobra je ideja da joj kukuruz ispasirate i pre kuvanja. Tako će lakše moći da ga svari a pire će imati bolju teksturu.

 

Dobro je znati:

Kukuruz je bogat beta-karotenom i vlaknima.

Kada umesto mleka dodajete vodu, najbolje je da to bude flaširana voda koju ste prokuvali i ohladili.

Kaše i pirei koji se spremaju sa mlekom nije dobro zamrzavati.

 

 

Pročitajte:


UVOĐENJE ČVRSTE HRANE: Koje namirnice se mogu dati bebi uzrasta 4 do 6 meseci