Zakasnila vam je menstruacija i uradili ste test za trudnoću koji je ispao pozitivan. Čestitamo!

Sigurno su vam se pojavili već neki simptomi trudnoće i u ovom trenutku imate mnogo pitanja i briga: šta ne smem da jedem, da li ne smem da se naprežem, šta ako se prehladim, smem li da popijem lek za glavobolju...

Odgovore na sva ova i bilo koja druga pitanja koja imate daće vaš ginekolog čim odete na pregled.

 

Kada da zakažem pregled? Gde?

Javite se ginekologu u vašem domu zdravlja u koji inače idete. Ako već niste, odaberite ginekologa kod koga ćete u buduće ići. Trudnice inače imaju posebne termine za preglede kako bi izbegle dugo čekanje.

Osim toga, trudnoću možete voditi i kod privatnog lekara po važem izboru.

Pregled kod ginekologa možete da zakažete čim vam izostane menstruacija, mada se obično preporučuje da sačekate oko dve nedelje kako bi lekar mogao preciznije da vidi nova dešavanja u vašoj materici. Ukoliko odete prerano, lekar verovatno neće moći sa sigurnošću da vam potvrdi da ste trudni. Otprilike u petoj ili šestoj nedelji obično se na ultrazvuku jedva vidi, ili čak ne vidi uopšte, gestacijski mešak. Ovo dosta zavisi od kvaliteta ultrazvučnog aparata. Ukoliko vam je izostala menstruacija, a trudnoća još nije vidljiva na pregledu, test BetaHCG iz krvi  bi mogao da da konačnu potvrdu.

 

Međutim, ukoliko imate tegobe lekaru se morate javiti odmah.

To posebno važi ako imate:

 • Jače bolove u stomaku ili leđima – blaži bolovi u donjem stomaju ili pri dnu leđa prilično su česti i normalni na početku trudnoće jer se u ovom trenutku u vašem telu dešavaju velike promene: krv se koncentriše u stomaku, a materica raste.
 • Krvarenje – mnoge žene imaju vrlo blago krvarenje na početku trudnoće. Ono može biti prolazno i potpuno bezopasno, ali može biti i znak manjka progesterona, takozvanog hormona trudnoće, ili nekog drugog problema. Svakako, ukoliko primetite krvarenje, odmah se javite vašem ginekologu.
 • Neobičan sekret koji ima neprijatan miris ili stvara pečenje ili svrab – pojačan sekret u trudnoći, pogotovo beli ili vodenasti, takođe je uobičajena pojava, ali ako stvara prateće probleme, potrebno je da se javite lekaru.
 • Nesvestice, malaksalost, "lupanje srca" ili neki drugi problem koji vas zabrinjava

Čak i ako se dobro osećate, važno je ipak da na prvi pregled odete do kraja drugog meseca trudnoće jer pozitivan test za trudnoću koji ste dobili ne isključuje vanmateričnu trudnoću, a ona može biti jako opasna. Jedina potpuno sigurna dijagnoza trudnoće postavlja se na pregledu ultra zvukom.

{AF}Otprilike između 6. i 9. nedelje na pregledu će moći da se čuju i otkucaji bebinog srca. Ono počinje da kuca otprilike 22 dana nakon začeća, ali u zavisnosti od položaja ploda, moguće je čuti otkucaje i kasnije. Mnoge trudnice u ovom trenutku “odahnu” jer im srčana radnja potvrda da beba napreduje i da je sa trudnoćom sve u redu.{/AF}

 

Kako izgleda taj pregled?

Prvi pregled u trudnoći, kao i još najmanje jedan naredni, izgledaće kao običan ginekološki pregled jer se radi vaginalnom sondom. Kasnije, kako beba bude rasla i zauzimala sve veći deo materice, pregled će se raditi preko stomaka. Za sada, vaginalni ultrazvuk je sasvim bezbedan i daje mnogo precizniju sliku.

Ujedno, lekar će da prekontroliše bris vagine i grlića materice. Ukoliko niste uradili Papanikolau test u poslednjih godinu dana, i njega će uraditi.

Osim toga, lekar će vam izmeriti težinu i pritisak i proveriti da li možda otičete ili imate problem sa venama.

 

Pročitajte: Skraćenice sa ultrazvučnih nalaza

Pročitajte: Težina i dužina fetusa po nedeljama trudnoće

 

Šta će me lekar pitati?

Vaš ginekolog želeće da zna između ostalog:

 • Kada vam je bila poslednja menstruacija?
 • Da li vam je ovo prva trudnoća?
 • Da li ste prethodno imali neke ginekološke ili bilo kakve druge zdravstvene probleme?
 • Patite li od neke hronične bolesti?
 • Imate li alergije na lekove?
 • O porodičnoj istoriji bolesti.
 • Uzimate li bilo kakve lekove?

 

Šta će mi lekar reći?
 • Ukoliko uzimate nekakvu terapiju, moguće je da će vam je zameniti i dati lekove koji su bezbedniji po trudnoću i plod.
 • Kako da se ponašate.
 • Da li smete da vežbate, šta, i u kojoj meri.
 • Da li možete da nastavite da odlazite na posao i kako tamo da se ponašate.
 • Daće vam uput za vađenje krvi i kontrolu urina koji se rade svakog meseca do kraja trudnoće. Analizom krvi utvrdiće se i vaša krvna grupa i Rh faktor, ukoliko vam ovaj podatak nije poznat od ranije.

 

Šta ja da pitam?

Ovo je dobra prilika da postavite bilo koje pitanje ili ukažete lekaru da li vas nešto muči. Bilo bi dobro da takva pitanja zapišete pre odlaska lekaru jer je moguće da ćete zbog pregršta novih informacija zaboraviti neka od pitanja koja ste planirali da postavite.

 

Diskutujte o ovoj temi na Demetra forumu - Prvi pregled u trudnoći

(da bi mogli da pristupit forumu, čitate tuđe postove i učestvujete u raspravi, potrebno je da se registrujete)