fbpx
Dojenje

Dojenje – Sve što treba da znate kada je dojenje u pitanju (VIDEO)

Položaj za dojenje

Mama treba da zauzme položaj u kom se oseća prijatno i opušteno. S obzirom da podoj može da potraje, mama ne bi trebala da dođe u situaciju da joj je nezgodno da bude u jednoj pozi.

Položaj je veoma važan i da bi beba dobro prijanjala na dojku. Beba treba da bude stomakom okrenuta prema stomaku majke, u visini grudi, tj. u visini ili nešto iznad bradavice.

Pravilan položaj bebe na dojci podrazumeva da je beba uhvatila celu (ili skoro celu) areolu (taman krug oko bradavice) a ne samo bradavicu. Ovo je bitno jer beba stimulacijom areole ustvari daje signal majčinom telu da proizvodi mleko.

Hvatanjem samo bradavice lako će dovesti do bolnih i ispucalih bradavica i stvaranja ragada.

dojenje

Broj podoja

Ne postoji neki posebno utvrđen broj podoja tokom dana. S obzirom da je preporuka da prvih bar 6 nedelja razmaci između podoja ne budu veći od 3 sata, a da se majčino mleko svari za sat i po do dva, neki minimalan broj koliko puta će beba sisati je između 10 i 12 puta dnevno.

Bebin ritam će se vremenom menjati, a majčino je samo da ga prati i doji na zahtev.

(Pročitajte više o tome Koliko često treba dojiti bebu)

Dojke tokom podoja

Bebi treba davati jednu dojku u jednom podoju. Ako su podoji na manjem razmaku od 2 sata, u tom vremenskom periodu treba nuditi istu dojku.
Tek ako beba pokazuje znake da želi još, ponuditi i drugu, a onda njome započeti sledeći podoj.

Trajanje podoja

Svaka beba je individua za sebe, i samim tim, svakoj je potrebno drugo vreme za hranjenje.
Beba ima svoj ritam i treba joj omogućiti da razvije vezu sa majkom. Neke bebe sisaju par minuta, a neke uz maženje to razvuku na sat vremena. I sve je to u redu.

Da li je beba sita?

Čak 95% majki ima dovoljno mleka za bebu. U prvim danima, normalno je da se javlja nesigurnost jer beba treba da nauči da sisa, a majka da je doji.
Procenu, da li je beba sita, ćete doneti na osnovu njenog ponašanja, da li lepo spava, a pre svega da li ima minimum 6 mokrih pelena u toku 24 sata.

(Pročitajte više o tome Kako da znate da li beba dovoljno sisa)

Majčino mleko – najbolja hrana

Količine kolostruma su male, ali sasvim dovoljne za bebu.

Vremenom se količina mleka povećava, a njegov sastav menja (’’prelazno’’ mleko).
Posle dve nedelje, luči se ’’zrelo’’ mleko. Sastav ’’zrelog’’ mleka se razlikuje na početku i kraju podoja. Na početku podoja se luči ’’prednje’’ mleko, a kasnije tokom podoja tzv. ’’zadnje’’ mleko. Oba su veoma važna za optimalan rast bebe. Prvo više zadovoljava žeđ, a od drugog beba dobija više na kilaži. Zbog toga je preporuka da beba potpuno isprazni jednu dojku, pa onda, ako je potrebno, nastavi sa druge dojke.

Ne postoji loše majčino mleko.

Svaka majka ga stvara u onoj količini i sastavu u kojem je to njenoj bebi dovoljno.

Adaptirano mleko

Dohrana je najbolji izbor, ako majka kojim slučajem nema dovoljno mleka, ali isključivo uz konsultaciju sa pedijatrom.

Kravlje mleko je najlošiji izbor za bebu.

Kada beba zaspi u toku podoja

Bebe sa malom težinom na rođenju i ’’lenje’’ bebe treba buditi tako što ćete im masirati tabane, noge ili leđa. Možete ih i razgolititi, kao i češće podizati.

Bebe inače većinom prihvate dojenje u snu.

Majčina ishrana

Dojilja treba da ima uravnoteženu ishranu sa većim unosom kvalitetnog mesa, jaja, mlečnih proizvoda, integralnih žitarica, povrća i voća. Treba da što više pije sveže sokove, kompot i vodu.
Dozvoljene su do dve šoljice kafe dnevno, a zabranjeni gazirani, veštački napici, alkohol i, naravno, nikotin. (Izvor: Kellymom)

Ragade

Pojava ragada je siguran znak da dojenje nije dobro uspostavljeno i neophodna je korekcija položaja bebe na dojci. Obavezno, posle svakog podoja, par kapi mleka treba ostaviti razmazano po bradavici i ostaviti da se osuši.

Ulošci se ne preporučuju s obzirom da su ragade rane i potencijalnni izvor infekcije, a ulošci stvaraju vlažnu i toplu sredinu.

Ako ragade već nastanu, dojke treba držati otkrivene da se suše na vazduhu. Izbegavajte da koristite gel za tuširanje, sapun, peškir i sve što dodatno isušuje, na njima.

Bradavice se mogu mazati lanolinom, prskati aktivnim kiseonikom, kao i stavljati obloge od kesica skuvanog čaja.

Ne treba prati grudi pre podoja!

Za vreme postojanja ragada, prvo se tokom podoja nudi ona na kojoj nema ragada ili gde su manje, a onda ona više oštećena.

Ne treba čekati da beba plače već joj davati na prve znake gladi, tako se smanjuje mogućnost da beba bude previše halapljiva.

Mastitis i dojenje

Zapaljene dojke se javljaju kao posledica zapušenog mlečnog kanala i infekcije. Dojilja ima temperaturu koja ne prolaz duže od 48 sati, glavobolju i malaksalost, a dojka je sjajna, vruća, otečena, crvena, zategnuta i javlja se bol.
Primenjuje se nastavak dojenja, uz obaveznu korekciju položaja pri dojenju i pražnjenju dojki posle svakog dojenja.

Dojenje je najbolji lek za mastitis i nastavlja se bez obzira da li dojilja uzima antibiotike i analgetike.

Lečenje dojilje

Dok majka doji, dozvoljeni su vitamini, gvožđe, antibiotici i analgetici, kao i antiprileptici (ibuprofen i paracetamol). Dojenje treba prekinuti dok se uzimaju lekovi koji su kontraindikovani sa laktacijom (baktrim, tetraciklini, hlormafenikol), citostatici, tuberkulostatici i neki hormoni.

Ukoliko dojilja dobije temperaturu, ne treba prekidati dojenje. Ako je temperatura viša od 38,5 stepeni, uzeti ibuprofen ili paracetamol. Obratiti pažnju na stanje majke, povećati unos tečnosti i obavezno se javiti lekaru.

Izmlazanje

U periodu prilagođavanja, nije potrebno da se majka redovno izmlazava, sem ako beba ne sisa redovno iz nekog razloga.

Ukoliko beba sisa na zahtev, nema potreba za izmlazanjem jer se tako navlače količine koje beba ne može da posisa i potencijalno majka može da uđe u hiperlaktaciju.
Takođe,  ukoliko je dojka pretvrda da je beba uzme, napočetku je treba pripremiti, kao i kada su grudi prepune mleka. Tada se treba izmlazati pre podoja.

Mleko je bolje izmlazati pumpicom, jer odlazi direktno u sterilisanu flašicu i nema kontaminacije sa spoljnom sredinom. Može se izmlazati ručnom i električnom pumpicom.

Izmlazano mleko možete čuvati, jer vam može zatrebati za kasnije.

Čuvanje mleka

U frižideru se mleko može čuvati 72 sata, a zamrznuto do 6 meseca.
Hladno mleko treba podgrejati u toploj vodi ili grejaču, a zamrznuto odlediti na sobnoj temperaturi, pa podgrejati na isti način kao hladno. Odmrznuto mleko više ne zamrzavati.

Nikada majčino mleko ne podgrevajte u mikrotalasnoj pećnici ili na šporetu!

Bebini zubići i dojenje dojenje

Ako beba čvrsto počne da stiska dojku, pritisnite joj nosić uz dojku, tako će vas pustiti i shvatiti da ne treba da grize. Pričajte bebi, jer, iako ne razume reči, razume vaša osećanja.
Kada beba napravi pauzu, izvadite dojku da se ne bi igrala sa njom.
Važno je znati da rane od ugriza mogu biti veoma duboke, pa treba obratiti pažnju da ne dođe do infekcije.

Prekid dojenja

Dojenje, to jest mleko je osnovna hrana bebe u prvoj godini života. Ukoliko prija majci i bebi, dojenje se može nastaviti i kasnije uz odgovarajuću dopunsku ishranu.

Dete će lakše podneti polazak mame na posao i vrtić, ukoliko zna da ćete odvojiti vreme samo za vas dvoje uz dojenje.

Dojenje značajno doprinosi u formiranju detetove ličnosti i nije samo hranjenje, zato prekinite onda kada oboje budete spremni.

(Pročitajte više o Odbijanju bebe od dojke)

Poslušajte i naše iskustvo sa dojenjem:

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button