Velike su šanse da ste se već sreli da nekim od dešavanje u vezi svoje materice. U jednom ili drugom obliku. Obično, to nije ugodno iskustvo. Ono dolazi u obliku menstruacije ili bolnih grčeva. U većini slučajeva na nju obraćamo stvarno pažnju samo kada želimo da ostanemo ili smo već u drugom stanju.

Veličina materice

Ginekolozi  kažu da iako tačna veličina materice varira od žene do žene, uobičajeno je da je to unutar određenog raspona. Materica je malena kad se devojčica rodi, nije puno veća od palca odraslih osoba. Žene koje nikada nisu bile trudne generalno imaju manju od matericu od žena koje su bile trudne. Normalna materica može da teži samo 30 grama i čak 100 grama.

Od čega je materica sastavljena?


Materica je izgrađena od glatkih mišića okruženih žlezdama. Glatki mišići su sposobni za kontrahovanje tokom porođaja, orgazma i menstruacija. Žlezde zadebljavaju tokom meseca zbog stimulacije od strane hormona jajnika i na kraju se smanje tokom menstrualnog ciklusa ako se ne dogodi trudnoća. Grlić materice je deo materice koji se proteže u vaginu. Izrađen je od fibro-mišićnog tkiva i sposoban je za dilataciju (otvaranje) kako bi se omogućio izlazak bebe iz materice.

Funkcija materice


Materica nije samo mesto gde deca rastu već ima i druge važne uloge takođe. Igra ulogu i u protoku krvi ka jajnicima, kao podrška vagini, mokraćnoj bešici i rektumu, i, za neke žene, može biti važan faktor za normalnu seksualnu funkciju. Na primer, nekim ženama koje su u opasnosti od prevremenog porođaja traži se da budu oprezne u seksu, jer kontrakcije orgazma mogu da izazovu porođajne kontrakcije. Te kontrakcije mogu da budu važan deo ženskog seksualnog iskustva kad žena nije trudna, kao jedno pozitivno dešavanje.

Materica ima zid koji zadebljava u odgovoru na hormone koje proizvode jajnici. Ako se trudnoća ne dogodi, onda će jedan od hormona koji je pripremao sluznicu za razvoj beba takođe pomoći da se zid oljušti i ispadne, što se ogleda kao menstruacija. Kada žena zatrudni, protok krvi se povećava do materice i materica se povećava u veličini, kako beba raste. Nakon što se dete rodi, mišićna vlakna počinju da se kontrahuju, i tokom osam do 10 nedelja skuplja se natrag na veličinu samo malo veću nego što je bila pre trudnoće.

Zamislite matericu kao inkubator za bebu. Ona se širi za smeštaj deteta i sarađuje sa placentom u vezi  snabdevanja deteta sa hranjivim materijama. Kada je vreme za dete da se rodi, materica se kontrahuje da izbaci bebu i posteljicu. Zatim se smanjuje i biva spremna za početak celog ciklusa opet.

Problemi u vezi materice


Jedan od najčešćih problema koji žena ima sa matericom su krvarenja. Mnoge žene moraju da koriste uloške i tampone svakih par sati i to traje danima. Za mnoge žene, menstruacija ih sprečava u življenju normalnog svakodnevnog života.

Žene mogu da imaju probleme sa slabošću tkiva vagine, a što uzrokuje druge probleme kao što su curenje bešike, osećaj da nešto ispada tamo dole, pritisak u vagini, pa čak i probleme sa seksom. Drugi problem je bol u karlici koji može da bude uzrokovan infekcijom, izraslinama kao što su papilomi ili tumori, bolestima kao što je endometrioza, i / ili bol iz obližnjih organa kao što su creva ili bešika.

Materica takođe može da razvije hiperplaziju, a što predstavlja zadebljanje i umnožavanje ćelija sluznice. To može da uzrokuje bolna ili neredovna krvarenja i obično se javlja kod žena koje su u svojim četrdesetim i pedesetim godinama života. Ako se ne leči, hiperplazija može da se razvije u rak materice. To se zove karcinom endometrijuma i često može da se izlečiti ako je uhvaćen rano. Rak mišića materice se zove lejomiosarkoma i vrlo je smrtonosan rak, iako je jako redak.

4 saveta za zdravu matericu


Neki od saveta za očuvanje zdrave materice: 

  • Redovne posete lekaru su bitne. Papa test se radi kako bi proverili da li postoje abnormalne ćelije na grliću materice. Manuelni pregled se radi kako bi se proverilo da li postoje  abnormalnosti materice, kao što su papilomi ili hiperplazija materice.
  • Prijavite bilo koje neuobičajeno krvarenje svom lekaru. Nenormalno teška ili nepravilna krvarenja su često prvi znak da žena razvija papilom ili hiperplaziju.
  • Prijavite svaku bol svom lekaru. Papilomi se mogu sresti i do 50 posto žena i, iako su najčešće benigni, mogu da uzrokuju ozbiljna krvarenja i bol. Papilomi mogu da se jave kod žena bilo koje životne dobi, ali su najčešći u tridesetim i četrdesetim. Ne znamo što uzrokuje papilome, ali imaju tendenciju javljanja u porodici. Ako su ih majka i sestre imale, velika je verovatnoća da ih i vi imate takođe.
  • Tumori materice se češće javljaju kod žena koje su gojazne. Dijeta sa smanjenim unosom masti i vežbe su vaš najbolji adut u sprečavanju raka materice.

 

Diskutujte o ovoj temi na Demetra forumu - Materica

(da bi mogli da pristupite forumu i učestvujete u raspravi, potrebno je da se registrujete)