Šanse dete razvije alergije na hranu mogu se povećati ako je ono začeto u rano proleće, sugeriše preliminarna studija finskih naučnika.

Studije su već pokazale da deca rođena u jesen ili zimu imaju veću verovatnoću da imaju ekceme, teško disanje, astmu nego deca rođena u proleće ili leto, istakli su istraživači.

 

Postoji možda nekoliko razloga za ovo novo saznanje, rekla je vođa istraživanja dr Keiša Pajronen, iz Instituta za medicinske nauke Univeziteta u Oslu, a to uključuje koncentracije polena u proleće, izloženost sunčevoj svetlosti, koja se odnosi na sintezu vitamina D, i izloženost virusnim infekcijama.

"To su moguća objašnjenja, ali naša studija je koncipirana tako da nije dopuštala procenu uzročne uloge navedenih faktora", rekla je Pajronen.

Pajronen je rekla da su rezultati studije preliminarni i da ne bi trebalo da utiču na porodice da otpočnu planiranje trudnoće u određeno vreme. "Jer naša studija je studija, ne možemo da damo bilo kakve preporuke porodicama", rekla je Pajronen.

Izveštaj je objavljen u oktobru prošle godine u online izdanju časopisa Journal of Epidemiology i Community Health.

 

Za potrebe studije, tim je prikupio podatke o 5920 finske dece koja su rođena između 2001. i 2006. godine. Od rođenja do četvrte godine, 961 od te dece je bilo testirano na alergije na hranu.

Do uzrasta od 4 godine izgledi za alergije na hranu se razlikuju po sezoni rođenja, u rasponu od 5 posto za decu rođenu u junu i julu do 9,5 posto za one rođene u oktobru i novembru, otkrili su istraživači.

U stvari, 11 posto dece čija je 11. nedelja razvoja pala tokom aprila ili maja su alergična na hranu, u poređenju sa 6 posto dece koja su do tog stupnja razvoja došla u decembru ili januaru, kažu rezultati.

{AF}U smislu posebnih alergija, dete čija su se prva tri meseca fetalnog razvoja završila u aprilu ili maju imaju tri puta više verovatnoće da će biti alergična na mleko i jaja u poređenju sa onima koji su dostigli taj stupanj u novembru ili decembru, rekli su istraživači.{/AF}

Komentirajući studiju, dr Erick Forno, profesor pedijatrije na Univerzitetu u Mijamiju, kaže da bi moglo biti razloga za to otkriće.

"Ali ono što je važno je da počinemo da više razumemo da postoje spoljašni činioci koji u nekom trenutku tokom trudnoće imaju važnu ulogu u razvoju imunološkog sistema, a koji predisponira dete da li će imati alergije na hranu ili nešto iz okoline ili astmu ili ekcem ili nešto takve vrste." - rekao je.

Forno je upozorio da se radi o vrsti studije u kojoj se ljudi posmatraju i mere se određeni rezultati, a nastoji se da se ne utiče na ishod - na primer, bez lečenja. "Dakle, postoje možda druge stvari koje ti naučnici nisu pratili koje su takođe povezane. Možda je nešto zajednička posledica. Dakle, ne možemo reći da postoji uzročna povezanost," rekao je.

Roditelji treba da shvate da su stvari izvan materice vrlo važne u razvoju fetusa, rekao je Forno, dodajući: "Mi tek počinjemo da razumemo šta se događa."

 

Raspravljajte o ovoj temi na Demetra forumu - Alergija na hranu

(Kako biste mogli da pristupite forumu i učestvujete u raspravi, potrebno je da se registrujete)

Save