Luna (Zorana Bes)  12+ nedelja 

 

Vi ste buduća mama!

 

Čestitamo! Najkritičniji period trudnoće je za vama. Rizik od spontanog pobačaja je sada drastično manji.

 

Neke žene će i u narednom periodu morati da obraćaju pažnju na svoju rizičnu trudnoću ukoliko imaju problema sa skraćenim grlićem materice.

Skraćen grlić materice je slab i nema mogućnost da ostane zatvoren do kraja trudnoće. Ukoliko se ne povede računa o ovom problemu, može doći do prevremenog porođaja. Dijagnoza skraćenog grlića se postavlja pri ultrazvučnom pregledu (оvom metodom je moguće tačno izmeriti dužinu grlića i da li unutrašnje ušće nije počelo da se otvara), dok se može proveravati i pri klasičnom pregledu, kada dr utvrđuje i razmekšanost odnosno čvrstinu grlića materice.

Pročitajte više o Skraćenom grliću materice u trudnoći!

 

 

Kako ćete se osećati ove nedelje?

Dolazi vreme kada ćete početi bolje da se osećate. Snaga polako počinje da vam se vraća. Drugo tromesečje je period u kom ćete imati prilike najviše da uživate.

Od ove nedelje, imaćete i želju da nosite malo komotniju garderobu. Više će vam prijati da vas ništa ne steže.

Vaše grudi će tokom trudnoće nastaviti da se menjaju iz nedelje u nedelju. Areole će postajati sve tamnije i tamnije, a i vene na grudima će postati sve vidljivije. Može se dogoditi da počnete da primećujete i ispupčenja oko areola. Ne brinite, to su žlezde koje će rasti i razvijati se tokom trudnoće.

  

Pratimo bebin razvoj!

U ovom periodu, glava bebe je još prilično velika, a telo počinje da je sustiže. Oči počinju da se približavaju nosu (do sada su bile pozicionirane sa strane glave). Creva fetusa se razvijaju, a mali pankraes počinje da proizvodi insulin, koji će biti od vitalnog značaja za regulisanje šećera u daljem bebinom životu.

 


Oliver (Tamara P.) 12+3

 Bavimo se merama!

Vaše telo

Vaša materica nastavlja da raste i može se dogoditi da počnete da osećate bol i neprijatnost u stomaku. To je savršeno normalno. Ligamenti koji okružuju matericu se protežu, a u prvoj trudnoći, nisu dovoljno elastični da bi to prošlo potpuno bezbolno. U narednim nedeljama oni će se rastezati sve više i periodično to može izazivati ligamentni bol.

 Vaša beba

Ove nedelje beba je duga između 7 i 7,5 centimetara a teži oko 23 grama. Iako je sada znatno veća nego prethodnih nedelja i dalje je prilično mala. Još uvek ima puno prostora u kom može da se kreće.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

  

Savet plus:

Mnogim ženama se libido vraća posle 13. nedelje trudnoće. Drugo tromesečje je kao stvoreno za uživanje u seksu, a orgamzmi su intenzivniji nego ikada. Pojačana želja je rezultat bolje prokrvljenosti kako kroz telo, tako i kroz genitalije.

Pročitajte više o tome da li je sex tokom trudnoće bezbedan!

 

Pročitajte - 14. nedelja trudnoće

  

Diskutujte o ovoj temi na Demetra forumu – TRUDNOĆA

(kako bi mogli da vidite kategorije foruma, čitate tuđe postove i učestvujete u raspravi na forumu, potrebno je da se registrujete)

Izračunajte termin porođaja


Prvi dan vaše poslednje menstruacije:
Mesec:
Dan:
Godina:

Izdvajamo:

 

Hormoni