Prvi mesec trudnoce
04. nedelja trudnoće

Prvi mesec trudnoće - 4. nedelja

Vi ste buduća mama! - 4. nedelja

Do kraja ove nedelje trudnoće, verovatno ćete očekivati da stigne menstruacija. Ukoliko se to ne dogodi, postoji šansa da ste u drugom stanju.

Žuto telo

Tokom rane trudnoće, pre nego što se placenta formira u potpunosti, iz vašeg jajnika će se formirati žuto telo. Žuto telo se luči iz onog jajnika iz kog je i sazreo folikul.

Ono proizvodi progesteron tokom ranih nedelja trudnoće. Oko 12. nedelje, posteljica preuzima funkciju i počinje da proizvodi većinu progesterona koji je vašem te vašem telu potreban u trudnoći.
Mnoge žene će moći da saznaju da li su trudne ove nedelje. Ako test pokaže drugu crticu, trebalo bi da zakažete pregled kod Vašeg lekara.  Velike su šanse da će on reci da nema potrebe da se vidite još nekoliko nedelja, ali važno je da ga obavestite i odredite termin vaše posete.

Sada je obavezno da počnete sa uzimanjem nekog kompleksa vitamina, ako to već niste počeli ranije.

Nekima test za trudnoću može u ovom periodu pokazati negativan rezultat, a su ipak u drugom stanju. Sačekajte još nekoliko dana, pa ponovite test. Može se dogoditi da je ovulacija bila nešto kasnije i da je rano da standardan test pokaže postojanje trudnoće.

Kako ćete se osećati 4. nedelje trudnoće?

Ove nedelje možete početi da osećate neke promene. Neke žene počinju da se osećaju pomalo umorno, što nije iznenađujuće obzirom na veliki posao koje vaše telo obavlja da zadrži svoju novu bebu! Mnogim ženama učiniće se da osećaju simptome PMS-a (Predmenstrualnog sindroma): pospanost, tromost, mučninu i grčeve. Verovali ili ne, pojedine srećnice već sada umeju da osete da su u drugom stanju i na sve promene gledaju pozitivno i sa osmehom na licu.

Pratimo bebin razvoj u prvom mesecu trudnoće - 4. nedelja!

Vaša beba će se implantirati u zid materice ove nedelje, kako bi osigurala da ima siguran dom u narednih devet meseci. Razvoj fetusa je u najranijim fazama u ovom trenutku. Sada se embrion usađuje u zid materice i počinje da se formira posteljica.

Posteljica će dalje rasti i razvijati se iz nedelje u nedelju i hraniće bebu tokom trudnoće. Sastoji se od vaskularne mreže i pomaže transport kiseonika i hranljivih materija do fetusa.
Formira se nekoliko slojeva različitih ćelija od kojih će se formirati bebini organi, a ostali slojevi će formirati nervni sistem, uključujući mozak. U ovoj nedelji počinju da se formiraju organi vaše bebe.

Prvo tromesečje se smatra najkritičnijim periodom razvoja bebe i svaka izloženost štetnim materijama može da ugrozi dalji razvoj fetusa. Izuzetno je važno da u ovom periodu pokušate da izbegnete sve potencijalne zagađivače i otrove.

Trebalo bi da obavestite vašeg lekara ukoliko ste izloženi potencijalno opasnim supstancama koje mogu uticati na razvoj vaše bebe. Imajte na umu da su najčešće ovo razlozi deformiteta fetusa, u šta spadaju i česti toksini: alkohol i cigarete.

Bolesti zavisnosti, bilo koje vrste, takođe mogu biti štetne za nerođenu bebu. Ako imate neku zavisnost, treba da razgovarate sa svojim lekarom kako bi odmah mogli da pronađu najbolji način da vam pomognu.

Bavimo se merama bebe i trudnice u 4. nedelji trudnoće!

Vaše telo

U ovoj nedelji, buduća mama još uvek nema promene u telesnoj težini!

Vaša beba

Beba je u 4. nedelji još uvek neverovatno minijaturna. Otprilike je veličine između pola i jednog milimetra. U ovoj nedelji embrion se iz  jajeta transformiše i počinje da liči na malog punoglavca sa očima. Ovo je veliko dostignuće za vašeg mališana!

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Još saveta za četvrtu nedelju trudnoće

Važno je da budete svesni da postoje razni zagađivači u našem okruženju i da mogu da ugroze razvoj ploda tokom trudnoće. Neki od najčešćih zagađujućih materija koje mogu da utiču na razvoj fetusa su: olovo, živa i pesticidi.

Tokom trudnoće morati biti oprezni kada je hrana u pitanju. Raspitate se koja hrana nije preporučljiva i izbegavajte je narednih 9 meseci. 

Prethodna - 3. nedelja trudnoće

Naredna - 5. nedelja trudnoće

Za sve nedelje kliknite na baner ispod!

Save