Zašto je zdravo meso mangulice?
Ono što mangulicu izdvaja od ostalih rasa svinja je HDL, takozvani ''dobar'' holesterol. On sprečava da se loš holesterol nagomilava na zidovima arterija.
Glavni proizvod u Srbiji u vreme Miloša Obrenovića bila je svinja rase ''šumadinka''. Dok je u Mađarskoj nastala bela mangulica, oplemenjivanjem ''šumadinke'' u Srbiji, nastala je crna mangulica i smatra se autohtonom vrstom.
Tokom 19. veka, mangulica je bila veoma popularna, u to vreme je u velikom broju slata u klanice u Beču. Ova vrsta je gotovo izumrla u prethodnim decenijama zbog manje isplativosti u odnosu na domaće svinje koje se gaje u Srbiji.
Vuk Karadžić je dao ime mangulici. To ime znači – svinja sa dosta masti.
Najveći uzgoj mangulice u Srbiji je danas u prirodnom rezervatu Zasavica u Sremskoj Mitrovici.
Zašto je mangulica skuplja od domaće svinje?
Mangulica, za razliku od domaće svinje, tokom leta slobodno luta šumom i hrani se onim što nađe u prirodi. Zimi je uglavnom zatvorena i hrani se jabukama, kukuruzom i kuvanim krompirom. Ljudima je uglavnom problem da je uzgajaju, upravo zbog nemogućnosti da joj obezbede slobodno kretanje.
Domaća svinja prasi čak do 12 mladunaca sa već 6 ili 8 meseci, dok mangulica samo 4-6 komada i to tek kada navrši godinu dana. Ovo dovodi do daleko većih troškova.
Mangulice tek između 18 i 24 meseca starosti dostižu težinu od 100kg, dok plemenite sorte ovu težinu mogu dostići već između 6 i 8 meseci.
Meso mangulice
Zbog svoje manje isplativosti, meso mangulice je daleko skuplje od domaće svinjetine. Zbog svih troškova koje su veći, uzgoja koji duže traje i još uvek nedovoljne rasprostranjenosti njenog uzgoja.
Prerađevine od mangulice su veoma tražene, posebno mast, čvarci, pršuta, kulen i druge kobasice.