fbpx
GinekologijaMenstruacijaZdravlje

Šta je normalan menstrualni ciklus, a šta nepravilan menstrualni ciklus?

Menstrualni ciklus je jedan od glavnih pokazatelja zdravlja žene u reproduktivnom periodu. Šta je to normalan menstrualni ciklus, a šta nepravilan menstrualni ciklus? Nepravlnosti u dužini i trajanju menstrualnog ciklusa ne moraju biti znak nekih većih problema, ali je važno da ih primetite. On vam može reći mnogo toga – da li imate poremećaj rada hormona, da li imate poremećaj ishrane ili neki drugi zdravstveni problem. Zbog toga je važno da svaka žena prati svoj mestrualni ciklus i zna u kojim intervalima se dešava i kako izgleda. Ukoliko imate ćerku, prenesite joj naviku da vodi evidenciju svog ciklusa od prve menstruacije.

Šta je menstualni ciklus?

Svakoga meseca žensko telo prolazi kroz nekoliko faza koje se menjaju i time se priprema za trudnoću. To je menstrualni ciklus. Kod zdravih žena, počev od prve menstruacije, svakoga meseca iz jajnika se oslobodi jedna jajna ćelija. Ovaj proces se naziva ovulacija. Telo prolazi kroz hormonske promene kako vi matericu pripremilo za prihvatanje oplođene jajne ćelije nakon ovulacije i održalo trudnoću. Ako u datom mesecu ne dođe do trudnoće, sluznica se ljušti i čisti kroz vaginu. Ovo je menstruacija.

postpartalna hipertenzija

Kako se prati menstrualni ciklus?

  • Važno je da počnete da na kalendaru počnete da pratite kada imate menstruaciju. Možete uzeti mali kartonski kalendar ili pak koristiti aplikaciju za mobilni telefon.
  • Pratite kog dana dobijate menstruaciju nekoliko meseci. Tako ćete preciznije moći da predvidite koja je dužina vašeg menstrualnog ciklusa.
  • Ukoliko vam se čini da nešto nije u redu sa vašim menstrualnim ciklusom, možete zabeležiti i: koliko je menstrualno krvarenje trajalo, zabeležite dane kada imate obilnije krvarenje, da li ste imali krvne ugruške, krvarenje između dve menstruacije, da li imate neuobičajene bolove.
  • Možete voditi i dnevnik vašeg raspoloženja. Važne životne promene, stres, putovanja, promena klime i drugo mogu uticati na poremećaje vašeg menstrualnog ciklusa.

Šta je normalan menstrualni ciklus?

Koliko traje menstrualni ciklus?

Menstrualni ciklus se računa od prvog dana menstruacije do prvog dana naredne menstruacije i može trajati između 21 i 35 dana. Ne mora biti identičan kod svake žene iako je najčešće da traje između 28 i 30 dana. Često su prvih godina retki, a sa godinama se vreme između dva ciklusa skraćuje.

Koliko traje menstruacija?

Menstruacija obično traje između 2 i 7 dana.

Kako izgleda normalan menstrualni ciklus?

Normalan menstrualni ciklus je uglavnom pravilan – približno se javlja u isto vreme i iste je dužine. Menstruacija može biti osudna ili obilna. Postoje žene koje nemaju nikakve bolove, ali one kojima su menstruacije veoma bolne. Normalno je i da ciklusi budu stalno po 2 odnosno 5 ili 7 dana.

Normalan je onaj menstrualni ciklus na kakav ste vi navikli.

Uticaj kontracepcije na menstrualni ciklus

Korišćenje kontracepcije može uticati na promenu vašeg menstrualnog ciklusa. Razgovajte sa ginekologom pre početka korišćenja nekog vida kontracepcije, kako biste, između ostalog, znali i kako on može uticati na vaš menstrualni ciklus. Na primer, postavljanje spirale će verovatno skratiti vaš ciklus i krvarenje će se drastično smanjiti.

Menstrualni ciklus u srednjim godinama

Obzirom da se rizik od karcinoma materice povećava sa godinama, važno je da vodite računa o tome koliko su vam redovne menstruacije i kako izgedaju. Važno je da, kada se učestalost menstrualnih ciklusa promeni, redovno radite kompletan sistematski pregled kako bi bili sigurni da je u pitanju menopauza.

Pilule za abortus na recept

Nepravilan menstrualni ciklus

Postoje brojni razlozi zbog kojih može doći do poremećaja menstrualnih ciklusa. Uzroci mogu biti različiti. Najčešći uzrok izostanka menstruacije je trudnoća. Ukoliko niste u drugom stanju, menstrualni ciklusi mogu biti poremećeni zbog:

  • Dojenja,
  • Poremećaj ishrane – kod ekstremnog smanjenja telesne težine (anoreksija),
  • Prekomerno vežbanje,
  • Sindrom policističnih jajnika (PCOS),
  • Prestanak rada jajnika pre 40. godine,
  • Primarna isuficijencija jajnika,
  • Zapaljenje male karlice,
  • Miomi materice.

Kako regulisati menstrualni ciklus?

Neki poremećaji menstrualnog ciklusa mogu se donekle regulisati ishranom (anoreksija, sindrom policističnih jajnika), kontraceptivnim pilulama ili drugim tretmanom koji odredi lekar.

Zapamtite da je praćenje menstrualnog ciklusa važno da biste upoznali svoje telo i nisu svi ciklusi isti. Kao što svaka žena fizički izgleda drugačije, tako se i ciklusi razlikuju od žene do žene. Pratite odstupanja koja za VAŠ MENSTRUALNI CIKLUS nisu uobičajena i obratite se lekaru ako ih primetite.

normalan i nepravilan menstrualni ciklus

Obavezno se obratite ginekologu ako: 

  • Niste imali ciklus duže od 90 dana, a niste u drugom stanju,
  • Vaši ciklusi postali neredovni,
  • Imate menstruaciju duže od 7 dana,
  • Imate obilnije krvarenje nego obično i to tako da morate da menjate uložak ili tampon najviše na svaka dva sata,
  • Ciklusi su kraći od 21 ili duži od 35 dana,
  • Kod vanmenstrualnog krvarenja,
  • Veoma jakih bolova tokom menstruacije,
  • Iznenadna pojava groznice i mučnine prilikom korišćenja tampona.

Photo by Moose Photos from Pexels

Objavljen: 5. april 2019. godine, ažuriran: 5. april 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button