Težina i dužina fetusa po nedeljama trudnoće

Kolika je beba u stomaku?

Pred vama je tabela sa prosečnim dužinama i težinama fetusa prema starosti trudnoće. Napominjemo da se svaki fetus individualno razvija pa će neki biti veći ili manji u odnosu na prosečne mere. S toga su moguća odstupanja na ultrazvučnom merenju.

Beba je na početku trudnoće jedna ćelija

Sjedinjavanje jajašca i sperme u jednu ćeliju je prvi korak u razvoju buduće bebe. Oplodnja se dešava u jajovodu. U narednih nekoliko dana, jedna ćelija se deli na više ćelija, a taj skup polako putuje ka materici. Tamo se dešava implantacija u zid materice i embrion počinje da raste.

Od implantacije do osme nedelje trudnoće, buduća beba se zove EMBRION.

Od devete nedelje trudnoće do rođenja, vaša buduća beba će se zvati FETUS.

Kako se menja majčino telo kada beba raste?

Posteljica

Paralelno od ćelija se formira posteljica koja će kroz par nedelja preuzeti svoju ulogu hranjenja bebe. Posteljica je jedini privremeni organ koji žena ima.

Pročitajte još:

Placenta previja

Prevremeno odlubljivanje posteljice

Drugi poremećaji posteljice

Materica

Tokom trudnoće, materica raste, zadebljava se i krvni sudovi se proširuju kako bi hranili plod. Nakon što se trudnoća završi, ona se postepeno smanjuje, ali se ne vrati u potpunosti na prvobitnu veličinu. Više…

Izvor: ACOG

Srce fetusa

Fetus ne koristi svoja pluća pre nego što se rodi. Njegov krvotok funkcioniše drugačije do trenutka rođenja. Novorođenče će početi da diše čim dođe na svet.

Beba u stomaku od devete nedelje do trenutka rođenja se naziva fetus. Rast i razvoj fetusa zavise od posteljice koja plod snabdeva kiseonikom i hraljivim materijama. Jedna strana posteljice je pričvršćena za matericu, a druga pupčanom vrpcom povezana sa novorođenčetom. Majčina krv teče kroz tanki sloj ćelija na zidu materice i fetus snabdeva hranom i kiseonikom, dok uklanja ostatke ugljen-dioksida.

Kako funkcioniše krvotok fetusa?

 Koliko fetus ima grama i centimetara iz nedelje u nedelju razvoja?

 

DEMETRA viber zajednica - klik da se pridružite i budete informisani!

 

Pročitajte još:

Beba prepoznaje miris majke od rođenja

Mala težina bebe na rođenju

Novorođenče tokom prvih dana

Dobijanje na težini bebe u prvim mesecima

Save

Save

Save