Merenje bazalne temperature

Bazalna temperatura

Merenjem bazalne temperature za kratko vreme možete dobro upoznati svoj ciklus i utvrdite da li imate ovulaciju i kada se ona događa. Sve što vam treba je precizan toplomer, po mogućnosti digitalan, i malo discipline. Evo kratkih uputstava:

- najjednostavnije je koristiti digitalni toplomer koji treba uvek da stavljate na isto mesto ispod jezika

- temperaturu izmerite čim otvorite oči, a pre nego što ustanete ili bilo šta drugo uradite

- temperaturu uvek merite u isto vreme. Ako obično ustajete na primer u 7.30, uvek navijajte sat za to vreme, čak iako nekad odlučite da odspavate duže. Probudite se u 7.30, izmerite temperaturu, a zatim nastavite da spavate. Tako ćete imati najprecizniju računicu

- merenje temperature se može obaviti i rektalno i vaginalno

- u prvom delu ciklusa, pre ovulacije, bazalna temperatura biće nešto niža nego u drugom delu ciklusa, u proseku za oko 0,3 stepena Celzijusa

- porast temperature posledica je skoka nivoa progesterona koji se događa nakon ovulacije

- da biste odredili pravi trenutak ovulacije, potrebno je ponekad malo vežbe. Kada temperatura raste tri dana za redom, to znači da se ovulacija dogodila prvog dana kada je temperatura počela da raste. Ovo znači da se ovulacija teže predviđa, već se konstatuje kada se ona već dogodila.

- nakon malo vežbe i merenja temperature, moći ćete i da predvidite trenutak ovulacije. Jedan od načina je da uočite ovulacijski "dip", odnosno pad temperature pre nego što ona počne da naglo raste.

- takođe, može vam pomoći i praćenje ostalih znakova ovulacije, kao što je prisustvo egg white-a (cervikalne sluzi koja je gusta, duga, prozirna i tegli se, poput belanca)

- kako bi se lakše snašli sa podacima koje dobijete merenjem temperature, počnite da crtate grafikon, jer ćete tako lakše zaključiti kada je ovulacija

- ako 18 dana uzastopno vaša temperatura bude u porastu, odnosno ima trend porasta u odnosu na temperature pre ovulacije, velika je verovatnoća da ste trudni.

Pogledajte neke primere grafikona

Ovulatorni ciklus:

Ciklus u kom je izostala ovulacija:

Ciklus u kom je došlo do trudnoće:

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Booking.com