pozitivan test za trudnocu
Lažno pozitivan test za trudnoću

Kada se događa da test za trudnoću bude lažno pozitivan?

Kućni testovi za utvrđivanje trudnoće su gotovo 100% tačni, ali uvek postoje neka odstupanja, koja mogu da se dogode.

 

U većini slučajeva, lažno negativni i lažno pozitivni rezultati testa za trudnoću su direktno povezani sa ljudskom greškom. Pozitivan test koji je urađen ispravno u 99% slučajeva pokazuje ispravan rezultat.

Kako može da se dogodi da je test pozitivan, a žena nije trudna?

Razlozi za lažno pozitivne testove trudnoće uključuju sledeće:

  • Najčešće ljudske pogreške dešavaju se kada se ne absorbuje dovoljno urina na test traku/štapić. Tada se nekim ženama učini da je test pozitivan jer je uočljiva tanka siva linija evaporacije (gde bi trebalo da se pojavi oze crta). Ta linija se može pojaviti kao rezultat testa i kada je urin prešao preko prozora za testiranje što ne bi trebalo da se dešava. Ako se kućni test za trudnoću očita prekasno, posle više od 10-30 minuta (što zavisi od testa), rezultat se takođe može prikazati kao lažno pozitivan.
  • Lažno pozitivan test takođe može da bude posledica korišćenja lekova za neplodnost koji sadrže hCG ili gonadotropina za ovulaciju. Tada se može imati pozitivan nalaz testa urina ili krvi za trudnoću dve do tri nedelje nakon primanja leka, a da žena ustvari nije trudna. Porast nivoa beta hCG-a u krvi obično ukazuje na trudnoću.

  • Određena retka medicinska stanja kao što je trofoblastna bolest.
  • Neki lekovi poput metadona, hlordiazepoksida ili prometazina mogu da daju lažno pozitivan test na trudnoću.
  • Treba spomenuti i lažno pozitivan test krvi, tzv. "fantomski hCG" koji predstavlja lažno pozitivan test na trudnoću. Kod ovih bolesnika test iz krvi će uvek pokazivati povišen beta hCG, a test putem urina će biti negativan.

 Test trudnoće putem analize krvi može da pruži tačniji rezultat. Stoga uvek, bez obzira na pozitivan ili negativan rezultat kućnog testa, uradite i potvrdu putem vađenja krvi.

Pročitajte još:

Lažno negativan test za trudnoću

Upoznajte svoje telo: Kako se dešava začeće?

Prvi znaci trudnoće

 

Save

Save