Pozitivan test za trudnoću?!

Postoji veliki broj različitih testova za utvrđivanje trudnoće, ali svi kućni testovi funkcionišu na isti način. Oni registruju povišen nivo hormona Beta HCG (Humani horionski gonadotropin) u mokraći. Nivo Beta HCG-a raste od trenutka kada se embrion implantira u materici.

Postoje vrlo osetljivi testovi koji registruju već 10 ml/hCG, dok većina registruje 25 ml/hCG ili više.

Mada se u uputstvima za upotrebu većine ovih testova navodi da mogu registrovati trudnoću već 7-10 dana od začeća, precizniji rezultat dobija se tek oko dve nedelje nakon ovulacije, odnosno na dan kada menstruacija izostane.

Da bi rezultat bio precizniji, testirajte prvu jutarnju mokraću u kojoj je koncentracija Beta HCG-a viša.

Testovi se, bez obzira da li su u obliku trakice ili pločice, koriste na sličan način: trakice se umoče na kratko u posudu sa urinom, dok se na pločicu malom pipetom koja stiže u pakovanju sa testom, nakapa nekoliko kapi mokraće.

Rezultat može da se pojavi posle nekoliko sekundi ili nekoliko minuta, a smatra se da nije validan nakon što prođe više od pola sata. Ako se pokaže jedna crtica, test je negativan i niste trudni. AKo se pokažu dve crtice ili plusić (u zavisnosti od vrste testa), test je pozitivan.

Lažno negativan rezultat je čest

Jednostavno, test je urađen prerano i nivo Beta HCG još nije dovoljno porastao da bi test registrovao trudnoću. AKo vam menstruacija kasni, ponovite test nakon dva dana, a ako i dalje kasni, uradite test iz krvi ili konsultujte svog ginekologa.

Lažno pozitivan rezultat je ređi

Može se pojaviti međutim u slučaju biohemijske trudnoće, kada se trudnoća spontano prekine i nestane sa menstruacijom. Takođe, povišen nivo Beta HCG-a može nastati usled postojanja cisti na jajniku ili nekih drugih poremećaja.

Neispravan test za trudnoću

Nevažeći test se prepoznaje po tome što se tokom testiranja ne pojavi kontrolna, prva crtica. U tom slučaju ponovite test.

 

Pročitajte još: Beta HCG i njegove vrednosti

Booking.com