Može li joga da pomogne začeću?

Planiram bebu, kakve veze ima joga s tim?

Iako vežbanje joge ne nudi nikakve garancije za nastanak bebe, može da pomogne da se smanji nivo stresa. Stres, dokazano je u nekim istraživanjima, ometa ostajanje u drugom stanju. Zato ima smisla da smirujuće delovanje joge može da poboljša šanse za začeće. Kada ste pod dugotrajnim stresom, vaš mozak se prebacuje u mod preživljavanja. To čini stvarajući više hormona stresa, poput kortizola i adrenalina, a usporava proizvodnju polnih hormona.

Ovo može da poremeti ovulaciju, što otežava zatrudnnjivanje. Ako ostajanje u drugom stanju traje duže nego što se očekivalo, možete se osećati vrlo stresno i uznemireno. A ako ste stalno pod stresom, malo je verovatno da će biti raspoloženi za seks uopšte.

Ponekad stres i poteškoće zasnivanja porodice idu zajedno i teško je znati tada šta uzrokuje šta. Znamo da prolazak kroz potpomognutu oplodnju kao što je VTO može da bude izuzetno stresno iskustvo.

Ako se odlučite da probate jogu, najbolje je odabrati neki lakši tečaj umesto intenzivnijeg stila. Spor tempo joge nudi više vremena i prostora da se usresredite na tehnikama disanja i opuštanja. Ove tehnike, u kombinaciji sa blagim istezanjem će pomoći da se oslobodite napetosti iz tela. Možda će vam biti teško da se opustite u početku. To je veština koja treba da se uči. Nadajmo se da će to doći sa praksom.

Save

Save

Save

Save

Povezani članci

Booking.com