najbolje vreme za seks
Najbolje vreme za seks kada želite začeće?

Kada je najbolje vreme za seks ako pokušavate da zatrudnite?

Pravo vreme je sve. Sperma može da živi dva do tri dana, ali jajna ćelija samo 12 do 24 sata. Kako bi se povećala verovatnoća za začeće, važno je imati polne odnose više nego jednom u vreme ovulacije. Dobar pristup je da imate odnos jedan do dva dana pre ovulacije i opet na dan ovulacije. Na taj način, postoji više verovatnoće da će biti dovoljno spermatozoida koji čekaju u jajovodu sa se jajna ćelija otpusti iz jajnika.

Naravno, tačno vreme ovulacije nije sasvim jasno. To sve zavisi od dužine menstrualnog ciklusa. Žena obično ovulira oko 14 dana pre sledeće menstruacije - ne sredinom ciklusa, kako se to obično misli. Ako imate 28-dnevni ciklusa, što je prosek, onda bi ovulacija bila na pola puta kroz ciklus. Ali, ako imate 35-dnevni ciklus, onda bi ovulacija bila oko 21. dana ciklusa.

Kako ću znati kada je ovulacija?

Neke žene su vrlo svesne kada je ovulacija. Ostale ne primete bilo kakve promene uopšte. Ako razmišljate o začeću, pokušajte da pratite ciklus na nekoliko meseci. Neki suptilni znaci ovulacije uključuju:

  • osetljivost grudi,
  • blagi osećaj nelagode u donjem delu stomaka,
  • povećanu količinu vaginalnog sekreta koji je više sluzav, beličast,
  • lagani porast (oko 0,4 - 1 stepeni celzijusa) bazalne telesne temperature, a koji možete da otkrijete mereći svoju temperaturu svako jutro pre ustajanja iz kreveta, dva dana nakon ovulacije. Možete da dobijete dobar osećaj svog ciklusa ako pratite grafikon svoj bazalnu temperaturu na nekoliko meseci.

Ako još uvek imate problema sa određivanjem tačnog datuma ovulacije, razmislite o korišćenju testa za određivanje ovulacije - LH trakice.

Ako su moji ciklusi nepravilni, da li će biti teže za mene da ostanem trudna?

Većina žena ima oko 12 menstruacija u godinu dana, ali neke preskoče mesece ili ne dobijaju menstruacije uopšte. Stres, naporno vežbanje, dramatičan gubitak ili dobitak na težini - sve te može da prouzrokuje prekide u ciklusima. Što je nepravilnija menstruacija to je teže predvideti ovulaciju.

Recimo, vaš ciklus je 28 dana jedan mesec, 21 dan sledećeg meseca i 32 dana sledećeg meseca. Odredite dužinu najdužeg menstrualnog ciklusa za nekoliko meseci. Zatim oduzmite 17 od najkraćeg ciklusa i 11 iz najdužeg ciklusa. Dani između dobijena dva broja su oni kada ste najverovatnije plodni. Ako je vaš ciklus nepravilan i traje više od 35 dana, trebalo bi da utvrdite uzrok - to može biti kod nekih žena sindrom policističnih jajnika (PCOS), disfunkcija jajnika, poremećaj štitnjače, prekomerna ili nedovoljna telesna težina lii povišen nivo prolaktina.

Pročitajte još:

Kako najlakše zatrudneti?

Baby aspirin i zatrudnjivanje

Save