normalne vrednosti spermograma
Normalne vrednosti spermograma, i kako ih dostići

Kada se trudnoća ne dešava godinu i više dana, jedna od prvih analiza koja se radi u okviru ispitivanja plodnosti para je spermogram sa spermokulturom. Uzorak se obezbeđuje masturbacijom u posebnoj prostoriji u laboratoriji, ili ponekad se ejakulat može doneti u laboratoriju (ali samo ako je to moguće veoma brzo učiniti). Spermogram se obično analizira nakon što je muškarac apstinirao 3 do pet dana, a dva dana nije pio alkohol. Rezultati su najčešće gotovi u roku od 24 sata.

Tumačenje nalaza spermograma

Normalne vrednosti spermograma su:

volumen: 2-8 ml

Smatra se da i nešto niže i više vrednosti – od 1,5 do 10ml ne moraju da ukazuju na problem.

boja: bela ili žućkasta

Boja koja odstupa od uobičajenih vrednosti može da ukaže na zdravstveni problem.

likvefakcija: unutar 20 minuta

Sperma se najpre zgrušava, a onda se pod uticajem enzima pretvara u tečnost. Ukoliko se ovo ne dogodi posle pola sata, to znači da spermatozoidi ostaju u grudvicama pa je oplodnja veoma otežana ili nemoguća. Ukoliko se spermatozoidi slepljuju jedan za drugi, taj proces naziva se aglutinacija

pH: 7,2 - 8,0

Ejakulat treba da bude blago alkalan, nasuprot kisele sredine unutar materice.

koncentracija spermatozoida: > 20 mil./ml

Treba napomenuti da je oplodnja moguća i ukoliko je broj spermatozoida manji, a naročito ako je visok procenat progresivnih, odnosno brzo pokretnih.

pokretljivost: > 50 % progresivnih ili 25 % brzo progresivnih

Spermatozodi se različito kreću. Jedan broj je progresivno pokretan, jedan sporo pokretan, a postoje i slabo pokretni i nepokretni spermatozoidi. Što ima više brzo pokretnih, odnosno progresivnih spermatozoida, to je kvalitet semene tečnosti bolji.

morfologija: > 40 % normalnog oblika

U svakom ejakulatu može se naći neki procenat deformisanih spermatozoida, a ukoliko je on veliki, to otežava ili onemogućava oplodnju. Spermatozoidi mogu imati anomaliju glave, vrata, sedine tela, repa ili citoplazmatske kapljice.

leukociti: < 1 mil./ml

Povećan broj leukocita ukazuje na infekciju pa se preporučuju dodatne analize.

 

Još neki pojmovi vezani za spermogram

 

Oligospermija – smanjen broj spermatozoida po mililitru sperme.

Astenozospermija – smanjen broj progresivno pokretljivih spermatozoida.

Oligoastenozospermija – i premali broj spermatozoida i smanjena pokretljivost.

Azospermija – odsustvo živih spermatozoida.

 

Preporuke za popravljanje rezultata spermograma

Više seksa za kvalitetniju spermu

Generalno, što češće muškarac ima seksualne odnose, to njegov organizam proizvodi više semene tečnosti. Mada se ponekad preporučuje apstinencija pre ženine ovulacije, istraživači su dokazali da duži periodi bez seksa utiču na smanjenje ukupnog broja spermatozoida, kao i da je tada spermogram morfološki lošijeg kvaliteta. Računa se da je za dobar spermogram optimalno imati seks tri do četiri puta nedeljno.

Manje alkohola i cigareta

Česta konzumacija alkohola smanjuje broj spermatozoida. Više od dva pića dnevno (dakle dva piva ili dva kratka pića ili dve čaše vina) više puta nedeljno obično se drastično odrazi na rezultat. Isto se odnosi na cigarete, kao i na drogu, uključujući marihuanu.

Skinite koji kilogram

Gojazni muškarci imaju znatno lošiju spermu od muškaraca koji imaju normalnu težinu. Dobar predlog za skidanje kilograma je rekreacija, koja pozitivno utiče na rezultat spermograma.

Opušteno!

Teško je izbegavati stres, samo zato što vam je neko rekao da je to dobro. Ali, ako već ne možete da ga izbegnete, trudite se da u trenucima opuštanja ugađate sebi što više, i nadoknadite loš uticaj napetosti.

Promenite veš

Idealna temperatura za proizvodnju sperme je 33 stepena, što znači da testisi ne smeju da se pregrevaju. Nemojte nositi tesan veš. Za proizvodnju spermatozoida najbolje su bokserice koje obezbeđuju dobru ventilaciju.

Šta još

Čuvajte se prehlada – one mogu da vam privremeno pokvare rezultat spermograma. Seksualno prenosive bolesti (a naročito hlamidija koja je vrlo česta, a ne daje simptome) takođe mogu da naprave veliki problem, i zato je važno redovno se testirati. Drastičan uticaj mogu imati i pojedini lekovi, a posebno steroidi.

 

Promenite ishranu

Postoji nekoliko vitamina i minerala koji su ključni u proizvodnji zdravih spermatozoida:

Vitamin E – ima ga u crnom hlebu i pšeničnim klicama, lisnatom povrću, žumancetu, semenkama i koštunjavom voću.

Vitamin C – jedite citrusno voće, a naročito narandže, paradajz, jagode, kupus, crvene paprike.

Vitamin B12 – ima ga u mesu, posebno džigerici, kao i u mleku, jajima, siru i ribi.

Folna kiselina (Vitamin B9) – nalazi se u listovima zelenog povrća kao što je blitva ili spanać. Ima ga i u orasima i kvascu.

Cink – Ima ga u ribi i morskim plodovima.

Selen – sadrže ga meso, riba, žitarice i mlečni proizvodi.

 

Preparati i njihov sadržaj

Postoje brojni preparati koji pomažu u poboljšanju kvaliteta spermograma. Većina sadrži sledeće komponente:

L-karnitin – aminokiselina koja je nužna za funkcionisanje ćelija spermatozoida.

Acetil-L-karnitin – koji je važan energetski izvor spermatozoida.

- L-arginin – oko 80%semene tečnosti sastoji od L-arginina, aminokiseline koje se inače nalazi i u jezgrastim plodovima, integralnom pirinču i susamu, a često se nadoknađuje i kroz suplemente ishrani.

Save

Save

Save

Save

Save

Save