prvi mesec trudnoće
01. nedelja trudnoće

Prvi mesec trudnoće - 1. nedelja

Vi ste buduća mama! - 1.nedelja trudnoće

Kroz naš kalendar trudnoće, vodićemo vas kroz trudnoću iz nedelje u nedelju i pružiti potrebne informacije o promenama kod buduće mame i bebe. Omogućićemo vam da lakše shvatitesve promene koje se dešavaju tokom trudnoće i način i intetnzitet kojim se beba razvija.

Bitno je da lekar odredi datum začeća na osnovu datuma poslednje menstruacije, koju ste dobili ove nedelje i na osnovu veličine ploda na ultrazvučnom pregledu. Trudnoća zapravo traje 38 nedelja, ali se računaju i prve dve nedelje kada ste dobili menstruaciju (ova nedelja) i naredna nedelja kada će se desiti ovulacija (druga nedelja), pa lekari računaju da trudnoća traje 40 nedelja.

Pročitajte o računanju nedelja i meseci trudnoće!

Imajte na umu da se samo 1 od 20 žena porodi na planirani dan porođaja. Ostalih 19 žena porodi se pre ili posle termina porođaja.

Kako ćete se osećati 1. nedelje trudnoće?

Mnoge žene željno iščekuju da počnu da prate svoju trudnoću čim odluče da zatrudne. Često svakog meseca počinju da prate kalendar trudnoće od prve nedelje, očekujući da će ga pratiti kroz narednih devet meseci.

Počev od ove nedelje, počeli ste da učestvujete u najuzvišenijem, najlepšem, najplemenitijem poduhvatu – u stvaranju novog života.

Još saveta za prvu nedelju trudnoće

Tokom prvih nedelja trudnoće, jako je bitno da usvojite zdrave navike. Tome značajno doprinose pravilna ishrana, vežba i minimiziranje stresa.

Ako već niste počeli, krajnje je vreme da počnete da uzimate prenatalne vitamine koji sadrže najmanje 400 mikrograma folne kiseline. Ona će pomoći da se smanji rizik od defekta neuralne cevi.

Obavezno prekinite sa svim lošim navikama koje potencijalno mogu da utiču na zdravlje vašeg deteta. Pušenje tokom trudnoće nosi rizik da se beba rodi sa malom telesnom masom, povećava rizik od pobačaja i ometa sposobnost tela da apsorbuje folnu kiselinu.

Upotreba alkohola povećava rizik od pobačaja i razvoj fetalnih anomalija. Konstantna upotreba alkohola je povezana sa urođenom manom koja se zove ''alkoholni sindrom fetusa'', koji uključuje retardaciju rasta, fizičke nedostatke i abnormalne karakteristike lica. Alkohol može uticati i na smetnjama u razvoju govora i motorike.

Pročitajte više o upotrebi alkohola u trudnoći!

Naredna - 2. nedelja trudnoće

Za sve nedelje kliknite na baner ispod!