Prvi mesec trudnoce
02. nedelja trudnoće

Prvi mesec trudnoće - 2. nedelja

Vi ste buduća mama! - 2. nedelja

Tokom prve dve nedelje vaše telo će proizvoditi estrogen i progesteron u različitim količinama kako bi pripremilo telo za ovulaciju, kada jajnici oslobode jajnu ćeliju. Ako imate sreće, to će biti oplođena jajna ćelija koja će narednih 40 nedelja boraviti u vašoj materici.

Pročitajte još: Hormoni trudnoće

Kako ćete se osećati 2. nedelje nedelje?

Postoje žene koje osete trenutak pucanja jajne ćelije, odnosno ovulaciju kroz blage grčeve ili bol sa jedne ili obe strane stomaka. Takođe možete primetiti i povećano lučenje plodne sluzi. Kada je plodna sluz obilnija i lepljiva imate najveće šanse za začeće.

Više o praćenju cervikalne sluzi! 

Bazalna temperatura – Drugi način da saznate kada su vam plodni dani jeste da merite bazalnu temperaturu od prvog dana menstrualnog ciklusa. Ovo je vrlo efikasan i prirodan metod da utvrdite kada su vam plodni dani.

Ukoliko vaša telesna temperatura ostane povišena 18 dana, velika je verovatnoća da ste u drugom stanju te bi bilo dobro da uradite test za utvrđivanje trudnoće. Telesna temperatura će ostati povišena i tokom trudnoće.

Da biste dobili ispravan rezultat, potrebno je da temperaturu merite svako jutro, pre nego što ustanete iz kreveta. Na promenu telesne temperature mogu uticati i promena temperature u sobi u kojoj spavate, ukoliko ste spavali manje od 6 sati, ukoliko ste prehlađeni.

Više o praćenju bazalne temperature!

Rani znaci i simptomi trudnoćeNajčešći simptomi koje žene imaju tokom ovulacije su blagi grčevi sa jedne ili obe strane donjeg stomaka. Većina žena, tokom prvih 10-14 dana od ovulacije neće imati nikakve znake trudnoće. Kod najvećeg broja, znaci će se javiti tek posle 6. nedelje trudnoće.

Neki od najčešćih znakova trudnoće su:

· Umor

· Izostanak menstruacije

· Mučnina

· Bol u dojkama

· Učestala potreba za mokrenjem

· Metalni ukus u ustima

· Poremećaji spavanja

· Telesna temperatura koja ostaje povišena posle ovulacije

Još saveta za drugu nedelju trudnoće

Vremenski period potreban za zatrudnjivanje zavisi od brojnih faktora. Neki parovi će morati da sačekaju nekoliko meseci pre pozitivnog testa. Lekari savetuju da nema potrebe vršiti dodatna ispitivanja dok ne prođe godinu dana od početka redovnih seksualnih odnosa (godinu dana, svaki drugi dan ili tri puta nedeljno).

Ne zaboravite da je stres veliki neprijatelj trudnoće i može uticati na odlaganje ostvarivanja materinstva. Ukoliko ne možete da se opustite, razmotrite početak bavljenja jogom ili meditacijom, kako biste bili mirni i opušteni.

Vreme je i da se odreknete svoje čaše vine i pokušate da izbegavate alkohol za vreme trudnoće. Razmislite o ceđenim prirodnim sokovima i meditaciji, kao odličnom rešenju za opuštanje. Dobro će biti i da pijete čajeve bez kofeina. Zamolite partnera da vas podrži u ovoj odluci, a možda će i on želeti da se odrekne kojeg koktela i pokaže da imate njegovu punu pažnju i podršku.

Prethodna - 1. nedelja trudnoće

Naredna - 3. nedelja trudnoće

Za sve nedelje kliknite na baner ispod!