nova godina
Praznična dekoracija stola

Salvete

Najlakši način da donesete praznični duh na trpezu je da kupite salvete sa motivima ukrašene jelke, Deda Mraza ili pak Sneška Belića. Njih možete pronaći u svim bolje snabdevenim marketima i knjižarama.
Štampane salvete su nešto skuplje od jednobojnih, ali su i dalje najjeftiniji i najprostiji način da obeležite praznike i u toku obroka.

Sveće

Sveće su, takođe, veoma popularan i uobičajen dodatak na stolu u vreme praznika. Uvek su dobrodošle i možete ih postaviti na nekoliko načina.

Postoje svećnjaci za ovu priliku, najčešće od veštačkih borovih iglica, sa šišarkama ili bez, dodacima u različitim bojama.
Ne morate kupovati neki od ovih namenskih svećnjaka, već možete iskoristiti neki koji imate kod kuće ukoliko je neutralan i ne odskače od Vaše teme.
Ako kupite sveće  u metalnom postolju, nije neophodno da ih stavljate u svećnjak, već ih rasporedite na samom stolu. U kombinaciji sa drugim detaljima, biće sasvim dovoljno i ovako.
Sveće bez postolja savetujemo da stavite na tacnu, ovalnu keramičku činiju ravnog dna ili nešto što vam se učini prigodno u kuhinji, kako ne biste rizikovali da vosak stružete sa stola ili stolnjaka.

praznicna dekoracija stola

Tanjiri sa prazničnim motivima

Tanjiri sa prazničnim motivima su nepopularani kod nas iz razloga što su skupa investicija, a ujedno nepraktična iz više razloga:

  • CENA – prilično je besmisleno izdvajati izvesnu sumu novca za tanjire koje ćete koristiti kratak vremenski period u toku godine;
  • ODRŽAVANJE – šare na ovim tanjirima su često prilično osetljive i nećete moći da ih perete u mašini za sudove;
  • ODLAGANJE – ukoliko ih nećete koristiti tokom godine, potreban vam je prostor gde ćete ih odložiti. Biće vam potreban deo kuhinje, ostave, podruma ili garaže, gde ćete ih odložiti do naredne prilike;
  • KOLIČINA – kada se odlučite da ih ipak kupite, javiće se problem za koliko tanjira da se odlučite. Da li ćete ih kupiti samo za porodicu, zatim, šta ako naredne godine budete planirali još gostiju, a takvih tanjira ne bude na tržištu? Da li ćete onda menjati celu postavku trpeze ili dodati ostatak ''neprazničnih'' tanjira?
  • IZGLED – Razmislite da li će vam se ovi tanjiri dopadati i uklapati u ambijent i narednih godina?

Sve ovo nije razlog da svoju porodicu ne počastite šoljama sa slikom Deda Mraza, koje se mogu kupiti povoljno i iz kojih ćete piti vruć čaj pored jelke u vreme praznika.

Stolnjak i nadstolnjak

Božićni stolnjak ili nadstolnjak je dovoljan detalj da trpezu učini prazničnom. Međutim, ako ga nemate, možete ga I sami napraviti za ovu priliku.
Potrebni su vam jednobojan stolnjak ili nadstolnjak, ukrasna traka, igla, konac i makaze. Kupite taft traku sa novogodišnjim motivima, obično se kupuju za ukrašavanje jelke i možete ih pronaći na pijaci i prodavnicama gde ima novogodišnjih ukrasa. Blago koncem pričvrstite traku za stolnjak i dobićete sjajan novogodišnji dekor.
Naravno, pre narednog pranja, savetujemo da oparate traku i odložite je za nerednu priliku, a stolnjak operete na uobičajen način.


Prstenovi za salvete

Prsten za salvete možete sami praviti ili iskoristiti postojeći uz male dodatke.
Prstenove možete napraviti od preostale taft trake koja preostane od  ukrašavanja stolnjaka.
Zatim, umesto taft trake možete kupiti običnu satensku traku u odgovarajućoj boji i vezati mašne ili je obmotati oko pribora i salvete. Primer je prikazan na slici.
Stare prstenove možete iskoristiti tako što ćete im dodati jednu pravu ili veštačku grančicu bora, štapiće cimeta ili staviti u njih novogodišnje salvete, ali tako da se vide motivi na njima.

Ukrašene čaše

Ukoliko se odlučite za samo neke od detalja, možete efekat upotpuniti ukrašenim čašama.
Naša preporuka je da koristite čaše sa nogicom i da upravo ona i bude ukrašena, kako biste mogli nesmetano da je koristite.
Dovoljno je da obmotate nogicu nekom trakom, koja može biti od satena, tafta ili pak papirna sjajna, koja se koristi za mašne na poklonima.
Jedna od ideja je i da vežete običnu mašnu, kao što je prikazano na slici.

Još detalja

Vata je jeftino i dobrodošlo rešenje. Iscepkajte komadiće i stavite mestimično raspoređeno po stolu. Unećete snežni duh u prostor. Kod korišćenja vate kao dekoracije, vodite računa da ne dođe u kontakt sa svećama, kako biste sprečili da izbije požar.


Lanac od kuglica – Njih možete pronaći kod većine prodavaca novogodišnjih ukrasa. Mogu poslužiti i vaše ogrlice, perle ili jednostavno kupite komadno veštačke bisere, te ih ''pobacajte po stolu''. Idealna je dekoracija, ako se koristi preko komadića vate ili njima opkružujete sveće.

Booking.com