Shabby chic stil

Šta je Shabby chic (šabi šik) stil?

 

Shabby chic (šabi šik) je oblik opremanja enterijera u kom nameštaj izgleda kao da je star, sa tragovima habanja ili pak ima izgled antičkog. Istovremeno, uglavnom se koriste kvalitetni mebl štofovi sa elementima antičkih šara ili romantičnih ruža.

Komadi ovog nameštaja neretko su zaista veoma stari i pokazuju tragove generacija koje su ih koristile. Ukoliko se radi o novim komadima nameštaja, koriste se posebne metode šmirglanja i farbanja, kako bi se dobio efekat starog. Na nameštaj se dodaju ukrasi, cveće i venci. Uglavnom se koristi dekupaž tehnika.

 

Tkanine koje se koriste, mebl štofovi, zatim pamuk, posteljna platna su posebno popularni i inspirisani su starim francuskim poseljinama. Boje se kreću od bele do pastelnih, najčešće vintidž cvetni dezeni u pastelnim bojama, pamuk sa šablonima ili platna u zemljanim tonovima.

Varijacija na temu Shabby chic stila je i  country chic (seoski šik).

 

 

 

 

Ovaj stil se pojavio 80-ih godina prošlog veka. Njegov važan aspekt je reciklaža starog nameštaja, ali u svrhu dobijanja pročišćenog elegantnog stila. Kvalitetan dekor je uvek moderan. Originalni Shabby chic enterijeri su obično umetnost sami po sebi. 

 

Photos via Polyvore

Povezani članci

Booking.com