pušači i predoziranje vitaminom C
Pušači i unos vitamina C

Poštovana,

Upućujem Vam pitanje u vezi moje majke. Ona ima 63 godine, pre 14 godina ostala je bez slezine zbog saobaćajne nesreće i dugogodišnji je pušač sa viškom kilograma. Dosta sam čitala o tome da je kod pušača smanjen udeo vitamina C u organizmu. Moja majka uzima vitamin D u tabletama, a pre par dana je završila sa uzimanjem mešavine od belog luka i limuna za jačanje imuniteta. To je bila smesa od jednog litra koju je konzumirala 20 dana. Zanima me da li bi bilo u redu da sada uzima i vitamin C u tabletama ili da ipak neko vreme pauzira s obzirom da je i limun bogat vitaminom C? Može li doći do predoziranja vitaminom C? Ako bi trebala pričekati neko vreme, koliko bi to vremena bilo? Znam da je vitamin C jako važan za imunitet, a moja majka je slabijeg imuniteta zbog nedostatka slezine. Jako sam zabrinuta za nju, pogotovo s obzirom na situaciju sa koronavirusom i stalnu pretnju od zaraze.
Nadam se Vašem skorom odgovoru i unapred Vam se iskreno zahvaljujem!
Srdačan pozdrav!
 
Tanja
 

Da li može doći do predoziranja vitaminom C kod pušača? - odgovor nutricioniste

 
Poštovana Tanja,

Istina je da se kod pušača iskorišćenost vitamina C smanjuje skoro duplo, zato je neophodno da se dnevne doze sa preporučenih 65-90 mg povećaju na čak 120-180 mg. Vitamin C je hidrosolubilan vitamin i svakako bi se u većoj dozi od preporučenih izlučio urinom,ali pretereni unos može dovesti do stvaranje peska i kamena u bubregu. Svakako maksimalno koliko dnevno može da se unese je 2g u posebno indikovanim slučajevima.
Što se tiče suplementacije vitamina C nije kontraindikovan nakon smese koju ste naveli, ali svakako prednost dajte prirodnim izvorima.Najveći izvor vitamina C je šipak, ima ga i u paprici.
 
Srdačan pozdrav,

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Booking.com