sintetska folna kiselina
Koja hrana ima sintetsku folnu kiselinu?

Ishrana i PANDAS sindrom

Poštovana,

Sin ima dijagnozu PANDAS sindrom i jedno od rešenja je podržati ciklus metilacije i prestati jesti hranu i vitamine sa sintetskom folnom kiselinom.

Možete li mi, molim Vas, reći šta to znači i na koje proizvode se misli?

Hvala puno.
R.

Odgovor nutricioniste:

Poštovani,

Uglavnom se ne priča o razlici između folata tj prirodnog oblika vitamina B9 kojeg možete naći u zelenom povrću, mleku, jajima i mahunarkama, i sintetskom obliku tj folnoj kislelini. Kada se unosi prirodni folat, on u digestivnom traktu mora da se pretvori u svoj aktivni oblik B9-5-metilhidrofolat, što se dešava u digestvnom traktu. Kod sintetskog oblika ovaj proces se događa u jetri ili nekom drugom tkivu. Zbog toga je savetovanom Vašem sinu da se sintetski oblik vitamina B9 izbegava.
Folna kiselina se nalazi kao poseban suplement, često u sastavu kompelksa vitamina B, dodata  brašnima i nekim hlebovima. Kako biste izbegli zabunu čitajte deklaracije. Prirodni oblik bi trebalo da se navodi kao folat, a sintetski tj dodati kao folna kiselina.

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Booking.com