dete 3 godine ne prica
Dete od 3 godine živi u inostranstvu, a još ne priča

Poštovana,
Moj sin će 18. oktobra napuniti 3 godine i jako slabo priča.Priča osnovne reči i sklapa proste rečenice, inače je potpuno razuman i poslušan. U januaru sam ga vodila na Institut u Jovanovoj i tamo su konstatovali da je sa njim sve ok, sem što mu razvoj govora ne odgovara uzrastu i preporučili tretmane. Išli smo na svega nekoliko jer je dečak to jasno odbijao i bilo je mučno.

U međuvremenu smo se preselili u London i sada, posle dva meseca počinje da koristi engleske reči (čini mi se da kaže ono što mu je lakše). Ali i to je oskudno.

Pošto sam ja sa njim po ceo dan, trudim se da ga stimulišem, ali nisam zadovoljna napretkom iako ga ima iz meseca u mesec. Koje je vaše mišljenje uopšte po pitanju govora i da li treba da ide u vrtić?   

Srdačno, Verica

ODGOVOR LOGOPEDA:

PotŠovana Verice,
Na Institutu su vam dijagnostikovali usporen govorno-jeziČki razvoj. Zato vam je i savetovan tretman. Nažalost Vaše dete je imalo malo težu adaptaciju na rad sa terapeutom, ali mislim da ste trebali da nastavite sa odlascima. Rani tretmani daju bolje rezultate, i pre se detetu pomogne. Vama dodatno komplikuje situaciju to sto se se preselili, te je dete sada u bilingvalnoj sredini. Deci koja nisu usvojila maternji jezik se ne preporučuje stimulacija stranim jezikom. Gramatička pravila su drugačija, pojmovi koji treba da se imenuju sada imaju dva naziva (srpski i engleski). Takođe, i glasovi ova dva jezika nisu potpuno jednaka, i ne izgovaraju se na isti način.
Ali pošto ste spomenuli da se vidi napredak u govorno-jezičkom razvoju nastavite da radite sa njim postepeno uvodeći nove gramatičke kategorije. Učite imenovanje predmeta i ljudi koji Vas okružuju. Uvodite priloge, predloge, zamenice... Imenujte sve što vidite i radite i što više pričajte sa njim, kako bi bogatio svoj rečnik. A ako planirate da ostajete u Londonu, svakako morate da ga upišete u vrtić gde će biti među svojim vršnjacima koji će uticati na njega ne samo po pitanju govora, već i socijalizacije i emocionalnog razvoja.
Pozdrav,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar "Prve reči"

 

Sva pitanja Mariji možete postaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE