dete ne zna da kaze glas R
Problem sa slovom R
Poštovanje,

Imam pitanje vezano za vežbe kod deteta u izgovaranju slova R. Moja curica ima 6 godina i sva slova su joj tečna kada govori, međutim imamo problem sa glasom R. Ona ga nikako ne može izgovoriti. Umesto R najviše koristi L. Idemo kod logopeda od marta meseca ove godine. Do skoro smo sva slova sa logopedom ponavljali i sve je bilo u redu. Međutim sad sa R imamo problem. Logoped nam je zadala vežbu rugalica i pokušavamo to kod kuće što više da usavršimo ali nam ne ide. Logoped zahteva da kad se vrh jezika izbaciuje unutra i napolje da donja vilica ostane ukočena, a kod curice se donja vilica pomera. Možete li predložiti kako da nauči da donju vilicu umiri. Naš logoped nam ništa nije objasnio. Samo smo dobili vezbe i da to kod kuće vežbamo.
Unapred zahvaljujem.
Sebina
ODGOVOR:

Poštovana Sebina,

Pravilan položaj govornih ograna prilikom vežbanja glasa R je sledeći: usne raširene, usta otvorena, ne prejako, jezik iza gornjih zuba. Dete pokušava da izgovori tž-tž-tž-tž-tž-tž ili dž-dž-dž-dž-dž.
Fiziološki je da pokuša da pritvori usta pokretom donje vilice ali joj možete pomoći tako što ćete joj blago pritiskati bradu na dole prilikom vežbanja. Takođe možete vežbati pred ogledalom gde će ona gledati u svoje pokrete i imati potvrdu vizuelnim putem da li je namestila govorne organe u pravilan položaj. Korekcija ovog glasa se takoće radi uz primenu logopedskih sondi koje nam pomažu da dete oseti vibraciju na vrhu jezika kada svlada pravilan polozaj. Vežbe oralne praksije predhode vežbanju pravilnog izgovora glasa R, kojima se jača govorna muskulatura:

   - Vrhom jezika dodirni gornju usnu, gornje zube i alveole (prostor iza gornjih zuba);
   - Osmehni se, priljubi ceo jezik uz gornje nepce i široko otvori usta;
   - Slično prošloj vežbi, samo uz naizmenično otvaranje i zatvaranje usta pokretima donje vilice;
   - Lizati tvrdo nepce napred – nazad.

Kada dete dobije vibraciju na vrhu jezika vežbajući reči gde je glas R na drugom mestu TRava,TRaktor,DRina,DRUštvo...MRavi, VRata, SReća...
prelazi se na reči koje sadrže glas r na početku, pa u sredini reči i na kraju reči.

Na sledećem linku možete proćitati koje su to vežbe koje možete raditi kod kuće sa Vašom ćerkicom:

Vežbe za pravilan izgovor glasa R

Dete ne zna da kaže R

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar "Prve reči"

Sva pitanja Mariji možete postaviti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Booking.com