Saznanje da imate celijakiju

Briga alergičnih na gluten o tome šta će jesti


Mnogi ljudi jako teško podnose kada im bude saopšteno da oni ili njihovo dete boluje od celijakije. Glavna briga je – šta će jesti? Međutim, nema razloga za zabrinutost. Moraćete se pridržavati određenih smernica, ali nema razloga da se bilo čega odričete. Sve se može organizovati i uklopiti tako da ne pravite kompromise u kvalitetu života.

Jedno je sigurno: bezglutenska ishrana je daleko zdravija od ishrane bogate glutenom!

Postavljanjem dijagnoze celijakije, počinjete niz velikih životnih promena na bolje. Od toga da ćete se bolje osećati i  bićete zdraviji do toga da ćete se hraniti kvalitetno i adekvatno.

Celijakija se pojavljuje kao posledica genetske predispozicije i drugih faktora u koje spadaju i stil života i okruženje u kom živimo. Kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju, čak i male količine hrane koja sadrži gluten, mogu izazvati reakciju u tankom crevu. Ovakva imunološka reakcija vremenom dovodi do hronične upale crevnih resica, koje se oštećuju i imaju tendenciju da nestanu.

Postepeno, uz bezglutensku dijetu, pacijenti će bez ikakve terapije lekovima početi da osećaju drastično poboljšanje opšteg stanja organizma. A dotadašnji simptomi će izostati, čak i ako su trajali godinama. Zdravlje će se povratiti, a sa njim će nestati ne samo problemi u vidu smanjenja telesne težine i nadimanja u stomaku, već će se postići sveukupna psihička i fizička dobrobit. Naročito su upečatljivi poboljšanje raspoloženja, sposobnosti koncentracije i tonusa mišića.


Celijakija se ne može potpuno izlečiti, niti je moguće da je dete preraste. Ona je trajna intolerancija na gluten.

Izostankom hleba i testenine postižu se prvi efekti. Ovo može biti problem, jer je na našem podneblju konzumiranje hleba od pšeničnog brašna uobičajena pojava u svakodnevnoj ishrani. Osim hleba, deca često jedu peciva od ovog brašna, a i testenine koje se mahom prodaju na našem tržištu su od pšenične krupice.


Uz pomoć znanja i malo mašte, efekti izostanka ovih namirnica se mogu izbrisati. Spravljanjem i kupovinom bezglutenskih proizvoda od brašna, kao i kupovinom namirnica koja su po prirodi bezglutenske može se voditi život bez problema oko raznovrsne ishrane.

 

Save

Save

Save

Save

Booking.com