fbpx
Novorođenče

Novorođenče tokom prvih dana

Mnogi roditelji su u početku veoma zbunjeni, nekada i prestravljeni kako će se ponašati novorođenče tokom prvih dana. Prvu i drugu nedelju nakon rođenja beba dosta uglavnom spava, a roditelji pokušavaju da se snađu. Neki su prilično opušteni, jer beba je prvih dana najbespomoćnija, ali i najmanje pažnje traži.

Beba se rađa sa instinktom za preživljavanje i spremna je da komunicira i stavi roditeljima do znanja šta želi. Njene reakcije nisu slučajne. Možda se majci prvih dana neće činiti tako, ali ubrzo će znati da pročita sve signale.

Kako da razumete šta vaša tek rođena beba želi?

Novorođenče tokom prvih dana jasno pokazuje šta želi negodovanjem, plače kada je gladno, ima mokru pelenu ili ga nešto boli. Ono uči kako da vas dozove kada mu nešto treba i kako vi reagujete u tim situacijama. Proces učenja je obostran i za vas i bebu.

Nemojte prevideti ni da se može dogoditi da vi insistirate na nečemu što se bebi ne dopada i ona je napeta, mirna i tiha, ali nije opuštena.

Kako se menja bebino ponašanje?

Možete primetiti da postoje različite faze ponašanja novorođene bebe. Novorođenče tokom prvih dana različito reaguje na zvuke, dodir, kada je nahranite ili joj se spava. Neke od faza bebinog ponašanja u prvim danima su:

  • Dubok san – ovako vaša beba tokom prvih dana najviše provodi vreme. Oči su joj zatvorene, disanje je ravnomerno i vi ste u strahu da li diše ponekad.
  • DremanjeREM faza sna. Kod malih beba je posebno karakteristično da često spavaju napola otvorenih očiju.
  • Pospanost – beba još uvek ne spavam ali je u potpunosti mirna, opušta se polako i samo što nije zaspala.
  • Upozoravanje – bebine oči su širom otvorene i pažnja je usmerena na nešto.
  • Aktivno upozorenje – bebi se sijaju oči, drma ruke i noge kratko i počinje nervozno da kratko plače i negoduje.
  • Plakanje – beba plače bez pauze i neće prestati dok joj ne otklonite problem koji ima (pelena, glad…).

Beba u određenim stanjima ne može da radi neke stvari. Na primer, kada je potpuno razbuđena, nekad ne želi da jede ili je neće zanimati pevanje uspavanke dok plače zbog pune pelene.

Novorođenče tokom prvih dana će vas verovatno obaveštavati plačem kada joj se bude spavalo. Kada joj se prispava, oči uglavnom deluju staklasto, a beba deluje bleda u licu. Novorođenče uglavnom ne reaguje na animaciju i veoma je nervozno.

Kako da prepoznate da je beba gladna?

Kada je beba gladna, ona počne da pomera usne, imitira mljackanje, sisanje ili neutešno plače bez pauze. Kako bude starija nekada će se dešavati da sisa prst, pesnicu ili jako sisa dudu. Možete primetiti da se novorođenče tokom prvih dana naglo okreće u stranu dok otvara usta, kao da traži da sisa.

Pročitajte više: Prvi dani sa bebom: Ishrana

Kako da znate da je bebi dosadno i da je usamljena?

Novorođenče tokom prvih dana želi da ima vašu pažnju i animaciju od rođenja, međutim, ne treba mu konstantna pažnja. Kada posmatrate novorođenče, primetićete kada prestane da se zanima i postane mirno i oprezno, počinje da gleda širom otvorenih očiju i podignutih obrva oko sebe. Ovo je vreme kada počinje da se oseća usamljeno i treba mu pažnja.

U prvim nedeljama nakon rođenja, najbolja igračka za bebu je glas i lik roditelja.

Kako da znate da bebi smetaju pune pelene?

Bebe ne vole da budu u mokrim pelenama, posebno ako su kakile. Ne treba ni da ih ostavljajte duže u peleni ako kake, osim kada nemate izbora, da biste izbegli pojavu ojeda. Neke bebe baš ne vole kada im je mokra pelena, pa odbijaju da se igraju, jedu i plaču bez pauze. Neke su samo blede ili crvene u licu, ćute i gube interesovanje za okolinu sve dok im se ne promeni pelena.

Pročitajte još:

Kako da znate da je novorođenče tokom prvih dana previše utopljeno ili mu je hladno?

Najbolje mesto za proveru je bebin vrat. Dodirnite bebin vrat da procenite da li joj je hladno ili vruće. Ako je bebi koža prošarana, plavkasta ili ljubičasta, bebi je hladno i potrebno je dodatno da je utoplite. Ovo je najčešće slučaj kod beba koje su ranije rođene i beba sa malom porođajnom težinom. Važno je da znate da bebi hladnoća može da ”ide od glave”, zato se prevremeno rođenim bebama stavljaju vunene ili pamučne kapice čak i u zatvorenom prostoru.

Najbolje je da bebu oblačite slojevito. Prvih dana, beba treba da ima jedan sloj više od vas, a nakon par nedelja je oblačite kao što se vi oblačite. Nema potrebe da bebu dodatno utopljavate, pokrivate dok ne spava i slično. Roditelji često preteruju, posebno plišana garderoba greje mnogo više od pamučme. Na svaku pojavu sitnih bubuljičica – osipa smanjite jedan sloj garderobe i povedite računa da ubuduće ne utopljavate dete toliko.

Kako izgleda kada je beba prestimulisana? novorođenče tokom prvih dana

Problem prestimulisanosti je jedan od najčešćih uzroka nervoze kod beba, a roditelji ga vrlo često mešaju sa grčevima kod bebe. Tačnije, konstatuju da beba ima grčeve, a ona je zapravo prestimulisana. Slične reakcije imaju i bebe čije su mame napete, pa nervozu prenose na novorođenče. Beba reaguje tako što koja neutešno plače, zacenjena i crvena u licu. Nekada ne pomažu nošenje i pevanje uspavanke. Ako se ovo dešava pretežno u poslepodnevnim satima i pred spavanje, to je znak da je bebi bilo previše svega tokom dana.

Roditelji često ovo tumače kao razlog zbog kog treba smanjiti posete gostiju. Zapravo, buka i veliki broj ljudi u prostoriji znaju kod bebe da izazovu obaj problem, ali isti je slučaj i ako slušate televiziju, muziku, imate starije dete koje stalno pravi buku, navikli ste da bučno pričate, bebu se stalno trudite da stimulišete šarenim okruženjem i glasovima. Bebama je potreban mir i rituali. To ne znači da ne treba da odete u kupovinu ili da bude tišina u kući, jer imate bebu, ali trebate povesti računa, da se sve oko uglavnom odvija jednim laganijim tempom.

Bebe se rađaju sa urođenim tehnikama za umirenje, kao što su sisanje palca, dude ili dojenje. Beba može biti dodatno nervozna, ako joj, na primer, stavite rukavice.

Novorođenče tokom prvih dana ne prestaje da plače!

Većini roditelja je teško da slušaju bebu kako plače. Međutim, plakanje je jedini način kojim beba ume da komunicira da bi dobila ono što želi, a u uzrastu od tri do dvanaest nedelja najviše plače posebno predveče. Pojedine studije pokazuju da bebe koje puno plaču uveče bolje spavaju tokom noći.

Prvo što treba uraditi je da proverite da li je bebi puna pelena, zatim da li je gladna, možda treba da podrigne i da li pomaže da je uzmete u naručje. Kada utvrdite da je sve u redu, možete probati da je malo ljuškate ili jednostavno ostavite u krevecu na par minuta da sama proba da se umiri. Nekim mamama uspeva da bebe na ovaj način nauče da se same zabavljaju, gledajući vrtešku ili u ljuljašci.

Preteranim plakanjem se smatra kada beba plače duže od tri sata dnevno, tri dana nedeljno tokom tri nedelje. Onda su uglavnom u pitanju grčevi i to može potrajati. Svakako postoje razni načini da smirite grčeve, pa pokušajte da nekim od njih olakšate i sebi i bebi.

Pročitajte još:

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button