fbpx
Ishrana deteta

Recepti za bebe od 6 do 9 meseci

Ovi recepti za bebe od 6 do 9 meseci namenjeni su bebama koje već jedu neke namirnice. Ukoliko ste sa 6 meseci počeli da dajete bebi prve namirnice, prvo pogledajte recepte za bebe od 4 do 6 meseci.

brokoli i karfiol 01

Karfiol i brokoli u sosu od sira

 

Pogodno za bebu uzrasta 7+ meseci

Pogodno je za zamrzavanje

Vreme potrebno za pripremu: 20 minuta

Sastojci:

1 ¼ šolje seckanog karfiola

½ šolje seckanog brokolija

1 kašika neslanog maslaca

1 kašika brašna

1 šolja (200-250 ml) mleka

Rendani muškatni oraščić (koliko uhvatite između dva prsta)

6 kašike rendanog sira (blagi sir kao što je edam ili emental)

Ova količina dovoljna je za 3 porcije

Napomena: Umesto brokolija i karfiola možete koristiti drugo povrće, kao na primer spanać ili šargarepa.

 

Priprema:

Kuvajte na pari brokoli i karfiol 7 minuta dok ne omekša, ili kuvajte u malo vode.

Za to vreme spremite sos od sira: istopite maslac u tiganju, umešajte brašno tako da se napravi glatka pasta i kuvajte 1 minut. Polako dodajte mleko mešajući a onda pustite da blago ključa nekoliko minuta dok se ne zgusne. Dodajte sir i oraščić i mešajte dok se ne istopi.

Zatim pomešajte brokoli, karfiol i sos od sira i ispasirajte smesu.

Dobro je znati: Starijoj bebi koja ume da žvaće ne morate da pasirate smesu, već samo iseckajte povrće na sitnije komade i umešajte sa sirom.

 

Recepti za bebe od 6 do 9 meseci

 

 

Piletina sa prazilukom, šargarepom i graškom

 

Pogodno za bebu uzrasta 7-9 meseci

Pogodno je za zamrzavanje

pileci batak i praziluk 01Vreme potrebno za pripremu: 40 minuta

 

Sastojci:

1 ½ kašičice biljnog ulja

1/3 šolje opranih i iseckanih komadića praziluka (beli deo)

1 veliki pileći batak (oko 170 grama) na kosti, bez kože i masti

2 šargarepe srednje veličine, oljuštene i iseckane na komadiće

1 šolja neslanog pilećeg bujona ili sa vrlo malo soli

¼ šolje zamrznutog ili svežeg graška

 

Ova količina dovoljna je za 2 porcije

 

Priprema:

Zagrejte ulje u tiganju i propržite praziluk 2 minuta. Dodajte piletinu i pržite još dva minuta, a onda dodajte šargarepu i bujon. Poklopite i ostavite da ključa 20 minuta. Zatim dodajte građak i ostavite da vri još 4-5 minuta u otklopljenoj posudi.

Izvadite pileći batak i skinite meso sa kosti. Ispasirajte zajedno povrće i piletinu dodajući nešto tečnosti iz tiganja, onoliko koliko je potrebno da se napravi gladak pire.

 

Dobro je znati: tamno meso pileta sadrži duplo više gvožđa i cinka u odnosu na pileće grudi, a i sočnije je. Zato je bolje odabrati ove delove pileta za pripremu bebine hrane.

 

lanac hrane

 

Pročitajte:

UVOĐENJE ČVRSTE HRANE: Koje namirnice se mogu dati bebi uzrasta 6 do 9 meseci

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button