dojenje na zahtev
Dojenje na zahtev

Šta je to „dojenje na zahtev“?

Najjednostavnije, to znači dati bebi da sisa kad god je gladna. Ako beba pokazuje znake da je gladna, nema potrebe da se gleda na sat da bi se procenilo da li bi trebalo da je "već" gladna. Bebe ne jedu zato što im je dosadno ili iz navike, one jedu kada im je to i potrebno.

 

Zar nije potrebno da se „uobročavaju“?

Ranije je postojalo stanovište da decu treba hraniti prema određenoj satnici, često na svaka tri do četiri sata. Iako su plakala između dva hranjenja, nije im davana hrana. Teorija je bila da je bebama i mamama komfornije kad postoji predvidljiva rutina.

Iako se svakako i danas smatra da je rutina pozitivna stvar, poslednje teorije razvoja deteta sugerišu da je potrebno bebu podojiti kad god to i želi.

Zašto je to bitno iz aspekta dojenja? Mleko se stvara dok beba aktivno sisa. Stoga, što češće stavljate bebu na dojku, daćete signal vašem telu da stvara veće količine mleka.

Razmak između podoja od minimun 3 sata i dalje je aktuelan za bebe koje se hrane adaptiranim mlekom, s obzirom da se ono teže vari od majčinom mleka.

 

Kako znati da je beba gladna?

Znaci da je beba gladna mogu se podeliti u tzv. rane i kasne.

Beba prvo počinje da se meškolji, okreće glavu, zatim postane uznemirena, sisa prste, cokće usnama ili čak sisa igračke i sve drugo što joj je pod rukom.

Ako joj tada ne izađete u susret i date joj da sisa, polako postaje sve uznemirenija i počinje da plače, To je već kasni znak i pre podoja, potrebno je da prvo umirite bebu. Jer tako uznemirena možda neće hteti da prihati dojku odmah ili će se dodatno uznemiriti zašto mleko nije odmah poteklo.

 

Verovatno vam stalno govore: „Opet je hraniš?“

Za neupućene, činjenica da hranite bebu svakih sat i po može da se čini apsurdnom. Možda ćete morati da ih edukujete o činjenici da se majčino mleko brže vari, za nekih sat i po do dva, kao i da mleko ne podmiruje samo glad, već i žeđ, kao i potrebu za bliskošću sa mamom.

Milena Kostić,

vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja ''Roditelj''

Mileni možete poslati pitanje na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Save

Save

Booking.com