fbpx
Dojenje

Izgled grudi posle dojenja

Mnoge žene imaju dilemu koliko će se promeniti izgled grudi posle dojenja i porođaja. Interesantno je da žene u mnogo većem broju brinu o grudima nego o tome da li će dobiti strije ili vratiti telesnu težinu koje su imale pre trudnoće. 

Važno je da znate da dojenje neće biti presudno za izgled grudi nakon dojenja. Trudnoća je ta koja najviše utiče na promene na grudima.

Kako će grudi izgledati posle dojenja?

Grudi će svoj izgled menjati tokom trudnoće i nakon što se ona završi. Tokom dojenja grudi će menjati svoj oblik, od toga da će biti veoma uvećane prvih dana dok se ne uspostavi laktacija, a vremenom će se vratiti na pređašnju veličinu, te delovati blago opušteno i izduvano kada prekinete da dojite. Ako ne budete dojili, grudi će vam odmah nakon što se prekine laktacija preći u ovu poslednju fazu kada grudi izgledaju „izduvano“. 

grudi posle dojenja

Osim trudnoće, na izgled grudi će uticati:

  • koliko ste se ugojili tokom trudnoće;
  • koju veličinu grudi ste imali pre trudnoće;
  • da li ste imali više od jedne trudnoće;
  • ako ste starija majka;
  • da li ste pušač. 

Grudi nemaju mišiće, već su pričvršćene za mišiće na zidu grudnog koša. Kada zatrudnite, grudi će proći kroz niz promena. Grudi će se postepeno uvećavati a areole i bradavice će postati tamnije jer se prirodno pripremaju za dojenje. Nekoliko dana nakon porođaja grudi će postati drastično veće i teže jer se pune mlekom.

Kada se grudi budu uvećavale, ligamenti koji ih drže se mogu istegnuti. Ovo će se dogoditi bez obzira da li ćete dojiti bebu ili ne.

Kožne promene u trudnoći
Kožne promene u trudnoći – Photo by Romina Farías on Unsplash

Izgled grudi posle dojenja i trudnoće

Nedelju do dve nakon porođaja, grudi će imati veličinu koju su imale tokom trudnoće i verovatno će je zadržati sve dok dojite. Veličina grudi će se vratiti na veličinu sličnu onoj pre trudnoće otprilike u vreme kada vratite pređašnju telesnu težinu. Vaše grudi ipak neće izgledati kao ranije narednih šest meseci. 

Potrebno je pola godine da masno tkivo zameni tkivo koje proizvodi mleko u grudima. Ovoliko će vašim grudima trebati za oporavak nekada i ako dođe do prekida trudnoće.  

Izgled grudi posle dojenja
Izgled grudi posle dojenja

Važno je da sve vreme nosite kvalitetan grudnjak, kako bi grudi pretpele minimalne promene. Dobar grudnjak će sprečiti ligamente da se bespotrebno razvuku. Pročitajte još i: Može li se povratiti čvrstina grudi

Literatura:
  1. Healthline: https://www.healthline.com/health/breastfeeding/breasts-after-breastfeeding

Objavljen: 12. jun 2018. godine, ažuriran: 26. mart 2024. godine

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button