fbpx
Igra

Bebina rutina pred spavanje

Bebe vole rutinu

Kada uvesti bebi večernji ritual pred spavanje?

Bilo bi dobro da od rođenja ustalite neko uobičajeno ponašanje sa bebom. Bebina rutina pred spavanje će joj doneti mirnije veče i bolji san. U prvih par dana će se dešavati da spava baš u vreme kada ste planirali da je kupate, da su tu gosti i slično. Ali što pre budete ustanovili ritam dana, to će se i beba brže prilagoditi i početi da smanjuje noćna buđenja, prestaće da kaki noću i razlikovaće noć za spavanje, a dan za sve ostalo i dremku.

Nasuprot tome što roditelji misle da ih time sputavaju, bebina rutina je veoma važna i bebe je prosto obožavaju. Čak dugo godina kasnije, deca će se osećati sigurnije kada imaju ustaljenu rutinu. Kada znaju dinamiku dana, to im daje sigurnost i opušteniji su.

Idealno je da bebi definitivno uvedete večernji ritual u trećem mesecu. Do tada će već imati i duže periode budnog stanja tokom dana, a biće i nervozna pred spavanje.

bebina rutina
Bebina rutina

Kada beba treba da zaspi uveče?

Vreme u koje beba uveče treba da zaspi je između 18.30 i 20.30 časova. Sve posle ovog vremena je kasno i beba će već biti nervozna.

Mnogi roditelji greše kada misle da će što kasnije stave bebu u krevet ona duže ujutru spavati, a to nije tačno. Veća je verovatnoća da će se beba koja zaspi oko 22 časa tokom cele noći meškoljiti, loše spavati i samim tim jedva čekati jutro da ustane. Dok će beba koja zaspi zdravim snom, na primer u 19.30 spavati uz mala buđenja ili bez čak duže od 12 sati.

Zašto je važan ritam spavanja bebe?

Poznati ritam spavanja će regulisati bebin prirodni sat i pomoći joj da ustanovi obrasce spavanja i budnog stanja. Beba će biti opuštenija ako zna sled događaja tokom večeri i verovatno će brže zaspati.

Na vama je da odlučite kako će večernja rutina igledati, a najbolje i znate šta će bebi pomoći da se smiri, laganja igra, čitanje priče ili pevanje uspavanke.

Kada je bebina rutina u pitanju, važno je da beba zna gde joj je mesto spavanja i da se trudite da ga ne menjate.

Oko pola sata pred spavanje postepeno smanjite muziku ili televizor, upalite prigušenije svetlo i igrajte se neke mirne igre. Ako imate starije dete, možete mu pustiti crtani film ili dati da nešto čita, crta, boji ili se igra plastelinom.

Zapamtite da odlazak u krevet treba da bude prijatan deo večeri, rezervisan za puno zagrljaja i poljubaca, što sa više uživanja obavite tu aktivnost, beba će lepše spavati. Nemojte se frustrirati ako beba ne zaspi brzo ili ako uspostavljanje rutine ide sporo. Bebe su kratko male, prihvatite činjenicu da je to samo faza i energiju preusmerite na zagrljaje koji će vam za nekoliko godina veoma nedostajati.

Bebina rutina

Kako bi mogla da izgleda večernja bebina rutina?

  • Odmah nakon veče, malo smanjite ton i svetlo, poigrajte se sa bebom neku igru. Možete je uzeti u naručje i plesati ili joj pričati priču, listati neku šarenu slikovnicu.
  • Sledeće je odlazak na kupanje, a zatim i ritual masaže, mazanja i oblačenja. Topla voda će dodatno opustiti bebu, kao i masaža.
  • Ako beba ima zubiće, obavezno ih operite.
  • Uspavljivanje je odličan trenutak za par minuta razgovora pred spavanje. Dok je beba još mala, možete joj prepričavati šta ste radili tog dana. Kasnije će ovo prerasti u dijalog i dete će verovatno upravo pred spavanje imati želju da vam otkrije neke stvari koje ga tište. Ovo je upravo iz razloga što se tada oseća najbezbednije, dok ste pored njega.
  • Mnoge bebe obožavaju da se pred spavanje oproste sa svima, čak i kućnim ljubimcima, igračkama… kažite ”pa, pa” pre nego odete na spavanje.
  • Nikada neće biti rano da čitate bebi bajku. Najbolje bi bilo sa čitanjem naglas početi još u trudnoći. Slušanje bajke će detetu pomoći da razvija svoje jezičke veštine.
  • Pevajte uspavanku – beba voli da sluša vaš glas, a umirujuća melodija će je umiriti.
    Pročitajte još: Pevajte uspavanke deci
  • Preko dana je važno da se potrudite da pratite neki ritam, čak i ako niste kod kuće. Tako će beba i na nepoznatom terenu znati kada se približava vreme za spavanje.

Pročitajte još:

Literatura:

  1. What to expect – https://www.whattoexpect.com/first-year/baby-sleep-schedule
  2. Photo by Victoria Borodinova: https://www.pexels.com/photo/smiling-baby-lying-on-white-mat-1648377/

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button